Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Προσωπικές σημειώσεις για τους all-day καπνούς

Υπάρχουν καπνοί που μου αρέσουν πολύ, καπνοί που μου αρέσουν λίγο και καπνοί που δεν μου αρέσουν καθόλου. Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας, μένω σχεδόν αποκλειστικά στους καπνούς που μου αρέσουν πολύ (εκτός κάποιων εξαιρέσεων, όπου δίνω μία ακόμα ευκαιρία στον καπνό διότι υποψιάζομαι ότι εγώ φταίω που δεν μου αρέσει πολύ - κάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο και το μέσο καπνίσματος και προσωπικές διαστροφές). Μιλάμε λοιπόν, μόνο για τους καπνούς που μου αρέσουν πολύ. 

Και εδώ συμβαίνει κάτι περίεργο. Υπάρχουν καπνοί που ενώ τους βρίσκω πολύ νόστιμους, δεν τους αναζητώ τόσο συχνά. Θέλω πχ να έχω πάντα εύκαιρο τον SG 1792 flake, τον Dorisco ή τον Royal Yacht, αλλά τους καπνίζω 2 φορές τον μήνα. Αντίθετα, κάποια vapers όπως ο PS Bulls eye, o Escudo και ο Davidoff flake medallions ή VAs όπως ο Dunhill flake, o FVF και ο BBF είναι all-day καπνοί για μένα. Tο να σου αρέσει, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο μίγμα πολύ, δεν σημαίνει ότι μπορείς να το καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε διακρίνω δύο παράγοντες: απόλαυση και ιδιότητα all-day. Και αυτοί νομίζω δεν επικαλύπτονται, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Εν ολίγοις, τους μη all-day καπνούς δεν τους καπνίζω λιγότερο συχνά επειδή τους απολαμβάνω λιγότερο. Αυτό συμβαίνει διότι απλά δεν είναι για όλες τις ώρες. 

Από εκεί και πέρα, ένας καπνός για να γίνει δικός μου all-day οφείλει να έχει και κάποια χαρακτηριστικά. Πχ μάλλον πρέπει να έχει βάση τη VA, ίσως με λίγο περίκ-κικ μέσα. Να μην είναι αρωματικός και να περιέχει ελάχιστη έως καθόλου latakia ή burley και να μην έχει orientals. Επίσης να έχει μέτρια νικοτίνη. Τέτοιους καπνούς μπορώ να καπνίσω σε όλες τις φάσεις της ημέρας. Αλλά πέραν αυτών, πρέπει να έχει κι άλλο ένα χαρακτηριστικό. Να μην τον βαριέσαι εύκολα. Αλλιώς τι σόι all-day είναι; Τελευταία, εφάρμοσα μία απλή μέθοδο για να κρίνω αν κάποιος καινούριος (για μένα) καπνός θα γίνει all-day ή όχι: Αν τα 2-3 πρώτα bowls με προϊδεάσουν για υποψήφιο all-day, τον καπνίζω συνέχεια για 1-2 εβδομάδες. Και βλέπω σε ποιο σήμείο με κουράζει, δηλαδή πόσο σύντομα αρχίζω να τον βαριέμαι. Αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, αυτό μου δείχνει ότι μπορεί να ενθουσιάστηκα με τον καπνό στην αρχή, αλλά δεν μας κάνει για μακροχρόνια σχέ-σουί.

Οπότε ξεκαθαρίζω σταδιακά στο κεφάλι μου τι σημαίνει μου αρέσει ο καπνός και πώς αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει υποκατηγορίες. Επίσης, μαθαίνω τη διάκριση μεταξύ των all-day καπνών και των καπνών "ειδικών περιστάσεων" και νομίζω ότι αυτή η διάκριση δεν καθορίζεται από το μέγεθος της γευστικής απόλαυσης. Τέλος, είμαι πιο προσεκτικός πλέον όταν ένας καπνός μιλάει για δεσμεύσεις στο πρώτο bowl. Υπομονή, έχουμε χρόνο να το κουβεντιάσουμε.