Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Εύκολος καθαρισμός του χείλους

Όσο και αν προσέξει κανείς, κάποια στιγμή το χείλος του μπωλ (λέγεται "rim" - φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία με το βέλος) μαυρίζει.


Διακρίνουμε περιπτώσεις:

Στην πρώτη περίπτωση ο καπνιστής είναι απρόσεκτος και έχει στην πραγματικότητα καρβουνιάσει το χείλος. Παρενθετικά εδώ να πω ότι το να καεί το χείλος ΔΕΝ είναι φυσιολογικό, αναπόφευκτο και αναμενόμενο. Κάθε φορά που πάμε για καφέ με τον συγκαπνιστή Μ., αντανακλαστικά με πιάνει το παράπονο στη θέα του μισοκαμμένου χείλους της εκάστοτε καπνοσύριγγάς του (την τελευταία φορά ήταν μία Roverart - κλαψ!). Μπορείς να καπνίσεις και χωρίς να καρβουνιάσεις το εξωτερικό της πίπας σου. Μη χρησιμοποιείτε αναπτήρες και προσέχετε τη φλόγα του σπίρτου στο πρώτο άναμμα. Τέλος πάντων. Στην περίπτωση που έχει καεί το χείλος, λοιπόν, δεν είναι εύκολη η αποκατάσταση. Συνήθως χρειάζεται ειδικό τεχνίτη.

Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, που το χείλος δεν έχει καεί, αλλά απλά φέρει εναποθέσεις των παραγώγων της καύσης του καπνού, τότε κάτι γίνεται. Ειδικά αν καπνίζετε αρωματικούς καπνούς (το φαινόμενο το έχω παρατηρήσει πιο έντονο με black cavendish) και συνηθίζετε να γεμίζετε την πίπα σας μέχρι πάνω-πάνω (καλύτερα να αφήνετε 1 εκατοστό περιθώριο), μπορεί να παρατηρήσετε μια σχετικά κολλώδη μαύρη ουσία στο συγκεκριμένο τμήμα. Η λύση είναι απλή. Και δεν έχει σχέση με εξειδικευμένα καθαριστικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάτι που παράγετε καθημερινά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες: Σάλιο. Μην αρχίσετε να φτύνετε τις πίπες. Δε ματιάζονται. Πολύ λίγο σάλιο σε ένα μαλακό πανάκι (σαν αυτά που καθαρίζουμε τα γυαλιά) θα κάνει τη δουλειά. Με το πανάκι νοτισμένο με σίελο (και όχι εμβαπτισμένο σε σίελο) τρίψτε το χείλος με προσοχή (ίσως χρειαστεί και ΛΙΓΗ δύναμη). Θα δείτε σιγά σιγά το χρώμα της αγαπημένης σας πίπας να αποκαλύπτεται και το πανάκι (ή το κομμάτι χαρτί) να μαυρίζει. Είναι προφανές ότι μιλάμε κυρίως για πίπες λείες και όχι αμοβολής ή σκαλιστές. Το έχω ήδη δοκιμάσει πολλές φορές και δουλεύει πολύ καλά. Τελευταία το συγκεκριμένο tip το είδα και σε ένα άρθρο στη σελίδα ενός pipe club. Ειλικρινά, πριν δω ότι το έχει κάνει και κάποιος άλλος, δίσταζα να το ποστάρω. Αλλά τώρα είναι δοκιμασμένο από δύο τουλάχιστον ανθρώπους. Καλό καθάρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: