Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ

Όταν πριν από μερικούς μήνες μάθαινα ότι υπάρχουν πίπες από καλαμπόκι, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποια στιγμή τα cobs θα ελάμβαναν θέση ανάμεσα στις αγαπημένες μου καπνοσύριγγες. Κυκλοφορούν πολλές φήμες γύρω από τις συγκεκριμένες πίπες. Μερικές από αυτές ευσταθούν. Άλλες όχι.

Καταρχάς δεν είναι πίπες "μιας χρήσεως". Πολλές φορές είχα ακούσει ότι μετά από λίγα καπνίσματα (10-20) αχρηστεύονται. Μέγα λάθος. Το καλαμπόκι είναι σαφώς λιγότερο ανθεκτικό από το ρείκι, αλλά μπορεί να κρατήσει για πολύ περισσότερο καιρό. Δεύτερον, δε σου φέρνουν στο στόμα γλυκιά γεύση καλαμποκιού κατά το κάπνισμα. Έχω καπνίσει straight virginias, latakia blends, scented virginias, burley blends και διάφορους άλλους αρωματικούς καπνούς στα cobs μου. Δείχνουν μια προτίμηση προς τα burley blends προς το παρόν (φαίνεται πως ο John από το Smokers Forums έχει δίκιο). Αλλά κάθε καπνός διατηρεί τα χαρακτηριστικά του, όπως και στο ρείκι.

Από την άλλη μεριά, είναι αλήθεια το ότι η ποιότητα κατασκευής δεν είναι και η καλύτερη. Εκτός από ένα μοντέλο της MM (Freehand), δεν έχουν επιστόμια από εβονίτη ή ακρυλικό, αλλά φτηνιάρικα πλαστικά. Γενικά, δεν υφίσταται η ακρίβεια που μπορεί να συναντήσει κανείς στην κατασκευή καπνοσύρίγγων όπως πχ η Stanwell. Αλλά να μη ζητάμε πολλά από μια πίπα που κοστίζει 5-6 δολλάρια. Αλήθεια είναι επίσης ότι δε χρειάζονται στρώσιμο και ότι το καρβουνάκι στα τοιχώματα δε βοηθά. Για αυτό και χρειάζονται συχνό reaming. Αν λάβουμε υπόψη και τη σχετικά συχνή επαναγλύκανση με αλκοόλ, τότε γίνεται κατανοητό γιατί τα cobs είναι ιδανικά για δοκιμές καινούριων καπνών. Η λέξη "φάντασμα" είναι σχεδόν άγνωστη για αυτά.

Οι λόγοι που μου αρέσουν τα καλαμπόκια, λοιπόν, είναι πολλοί. Είναι πανάλφρα, βολικά, φτηνά και, με έναν περίεργο τρόπο, όμορφα. Ένα από τα σημαντικότερα προτερήματά τους είναι ότι καπνίζουν στεγνά. Πιο στεγνά από τα περισσότερα ρείκια μου. Παραδόξως, καπνίζουν καλύτερα από τις υγροστατικές Alexander και Fallion που έχω, ξεπερνούν το μηλαράκι από την Amadeus και κοντράρουν στα ίσια τις Brebbia Sabbiata μου. Μπορεί να χάνουν από τις Stanwell, βέβαια, αλλά με αξιοπρέπεια. Όπως και να έχει, αποδίδουν τα μέγιστα με το ελάχιστο κόστος. Διότι, αν ξαναγυρίσουμε στις βασικές αρχές, η καπνοσύριγγα είναι πρωτίστως εργαλείο καπνίσματος. Άρα ένα από τα βασικά κριτήρια είναι αν καπνίζει καλά. Ή, μάλλον, αν η απόδοσή της είναι ανάλογη της τιμής της. Και όταν μιλάμε για καλαμπόκια, η απόδοση ξεπερνά κατά πολύ το κόστος.

Αυτά προς το παρόν για τα καλαμπόκια. Η συλλογή εμπλουτίζεται με τον καιρό. Έχω φτάσει αισίως στις 4. Ιδού τα ταπεινά, αλλά πάντα πιστά μου cobs:



Missouri Meerschaum Great Dane Egg- Straight: αγαπά τον Schürch Sodalit.

Missouri Meerschaum Great Dane Spool - Straight: Διατηρεί πάντα ένα ψυχρό σημείο λαβής.




Missouri Meerschaum American Series - General - Straight: ατελείωτες ώρες με burley.

Missouri Meerschaum Pony Express: άφιλτρο μικράκι για ένα γρήγορο κάπνισμα.


More cobs on the way...

3 σχόλια:

Φαίδρα Φις είπε...

πολύ ιδιαίτερα...

χαίρετε

Demetres είπε...

Και που να δεις αυτά που ήρθαν σήμερα. In time.

Χαίρετε.

Churchwarden είπε...

Mini cob rules.