Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Τελικά μόνο το κάπνισμα απαγορεύεται. Τα υπόλοιπα επιτρέπονται.


Η βραδιά άρχισε καλά. Μιλάμε με την καλή μου και λέμε να πάμε ν' ακούσουμε μουσικούλα. Που να πάμε; Και δεν πάμε εκεί; Πάμε! Ψάχνουμε σε έντυπα και διαδίκτυο. Βρίσκουμε τη διεύθυνση. Διαβάζουμε: Είσοδος €6, φοιτητικό €4. Βέβαια, εγώ ως γνήσιος κωλόγερος, θέλω να κάθομαι. Οπότε παίρνουμε τηλέφωνο να κλείσουμε τραπέζι. Απαντά ένας πολύ μπίζι τύπος, ο οποίος μας λέει βιαστικά ότι δεν κλείνονται τα τραπέζια και αν θέλουμε να πάμε λίγο πιο νωρίς να κάτσουμε. Μετά από πέντε λεπτά μου έρχεται φλασιά: Τι παίζει με το κάπνισμα; Ξαναπαίρνω. Ρωτάω: "Καπνίζουμε μέσα"; Απαντά: "ναι". Μια και δυο παίρνουμε το του-του και ξεκινάμε. Παρκάρουμε και παίρνουμε τα ποδαράκια μας να πάμε προς τα εκεί. Μπαίνουμε μέσα. Στο ταμείο έρχεται η πρώτη ενόχληση. "Τι οφείλουμε"; Απάντηση: "€30". Ok, λέμε, κάποιο λάθος θα έγινε και θα έγραψαν λάθος τις τιμές. Δεν πειράζει. Ρωτάω αν υπάρχει ελεύθερο τραπέζι. Μου απαντά "είναι όλα κλεισμένα, γιατί δεν πήρατε ένα τηλέφωνο να κλείσετε"; Εμείς πήραμε, βέβαια, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Πληρώνουμε και μπαίνουμε μέσα. Φίσκα. Ο αγοραφοβικός μου εαυτός αρχίζει να ιδρώνει. Τελικά, βρίσκουμε μια γωνίτσα. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Και είναι εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιώ ότι κανείς δεν καπνίζει και δεν υπάρχουν τασάκια. Η καλή μου ρωτά έναν σερβιτόρο αν επιτρέπεται το κάπνισμα (εδώ να επισημάνω ότι εκείνη -σε αντίθεση με εμένα- είναι πάντα εξαιρετικά ευγενική με τους ανθρώπους). Ο σερβιτόρος μας αφήνει λίγο stand by (δεν ζητήσαμε επίσημα ακρόαση βλέπεις) και μετά με ύφος μπλαζέ απαντά: "Κάπνισε, αλλά να μη σε δω".

Εδώ είναι το κομβικό σημείο της ιστορίας. Διότι εδώ είναι που έρχεται αντανακλαστικά η φράση στα χείλη: "άμα σου γαμήσω ό,τι έχεις και δεν έχεις, θα με δεις"; Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να μην την πληρώνει ένας για όλους. Άλλωστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μάθεις τρόπους σε έναν ενήλικα, ειδικά αν έχεις περιορισμένο χρόνο. Τι φταίει κι αυτός για τη κατά συρροή γκαντεμιά της συγκεκριμένης νύχτας; Και τι φταίει αυτός, ο άλλος που απάντησε στο τηλέφωνο ή ο παράλλος που έγραψε λάθος την τιμή της εισόδου; Ο σταρχιδισμός, η αγένεια και η έλλειψη σεβασμού είναι ισχυρότατα μιμίδια.

Εν τέλει, ως γνήσιος κωλόγερος (πάλι), προτίμησα τη γνωστή οδό. Κατεβήκαμε κάτω, εξήγησα συνοπτικά εντός 30 δευτερολέπτων την κατάσταση στο ταμείο, πήρα πίσω τα χρήματα και φύγαμε. Από εκεί και πέρα, περάσαμε μια όμορφη νύχτα βολτάροντας. Δεν έχει επιμύθιο. Αυτό ήταν όλο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα δημητρη,σε διαβαζω οποτε βρω τον χρονο και μπορω να συμφωνησω μαζι σου οτι ο σταρχιδισμος δεν εχει ορια,εχουμε γινει φοβερα παρταλια,εμπαση περιπτωση καλυτερα που εφυγες γιατι μονο με αυτο το κλιμα καλα δεν θα περναγες.συμπασχω στον αγοραφοβικου σου εαυτο πολυ απλα βαζοντας και τον εαυτο μου μεσα,ετσι νιωθω χρονια τωρα.Τελικα η βολτα ειναι πιο ωραια,ακομη και οταν εξω εχει κρυο..Γεια και χαρα!

vangelakas είπε...

Πολὺ γλυκόπιοτο κείμενο!

Τελικὰ τί κωλοχώρα εἴμαστε, ἔ;!! Ὅποιος εἶχε τὴν παραμικρὰ ἀμφιβολία, ἐλπίζω τώρα νὰ διελύθησαν οἱ ἀμφιβολίες.

vangelakas είπε...

ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ TON WALL E!!!!!

Churchwarden είπε...

Tι θες και βγαίνεις όξω μωρή τσουτσού; Δεν είν' αυτά για μας, δεν το 'ξερες;

Απορώ που πήρες πίσω το μετρητό.

Demetres είπε...

Ανώνυμε, είμαστε τελικά αρκετοί οι "κωλόγεροι". Ρε μπας και είμαστε πλειονότητα;

Βαγγέλακα, ο Wall-e είναι κοινός μας φίλος. Έχω και την Eve.

Filaraken, το μετρητό το πήρα πίσω με μία μίξη ύφους τραυματιοφορέα και συγκρατημένου αργού πετρελαίου. Έχεις δίκιο, πάντως. Δεν είναι αυτά για εμάς.

Ανώνυμος είπε...

δημητρη,κωλογεροι,ξεκολωλογεροι,περναμε καλυτερα απο καποιους αλλους δηθεν.τα απλα αποκτουν μεγαλυτερη αξια στα ματια μου.(πλεον)


(χρηστος,απο φορουμ pipe.)

50ft queenie είπε...

Γεια σου Δημήτρη και συγχαρητήρια για το blog! Εξαιρετική γραφή και πανέμορφες φωτογραφίες!

Όσο για το... πάθημά σου, να σου ευχηθώ υπομονή αν ακόμη ελπίζεις και βγαίνεις έξω με τα νέα μέτρα.

Φυσικά δεν είναι μόνο η περιθωριοποίηση των καπνιστών (που ως νέοι παρίες σε λίγο δεν θα μας επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μας και θα πρέπει να αισθανόμαστε και υποχρεωμένοι γιατί μας έκαναν τη χάρη να μη μας στείλουν στη Σπιναλόγκα).

Με την αγένεια και την έπαρση του μέσου Έλληνα έχω, τα τελευταία χρόνια, πλησιάσει επικίνδυνα τα όριά μου.

Μήπως να κάνουμε κανένα (ευγενές/καπνιστικό) γκρουπ υποστήριξης; ;D

Demetres είπε...

Χρήστο, ο γνήσιος κωλόγερος περνά καλά, λόγω γνησιότητας και όχι κωλογερίασης. Συμφωνούμε. Χαίρομαι που σε βλέπω.

50ft queenie, καλώς ήρθες. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ναι, τα πράγματα είναι λίγο ζόρικα για τους φουμαδόρους, ασχέτως ειδικότητας (τσιγαρόπληκτοι, καπνοσυριγγιστές κλπ). Όσο για την αγένεια και την έπαρση και τα μύρια άλλα καλά και κακά του μέσου Έλληνα, με έναν διεστραμμένο τρόπο τα συνηθίζω. Είναι καταπραϋντικό το να μελετάς τη συμπεριφορά, αποφεύγοντας έτσι το να επηρεάζεσαι από αυτήν.

Γκρουπ υποστήριξης, ε? Χμμμ... δεν είναι κακή ιδέα. ;-)

vangelakas είπε...

Ἔβλεπα στὸ τζάμπο μεγάλη σειρὰ μέ ῥέπλικες wall-e.

Ἐγώ, τσίπης ὤν, ἠγόρασα τὸ πιὸ φθηνό· εἰδώλιο μὲ τὸν wall e, στὸ τρομαγμένο του, μαζεμένο δῆλα δη, μὲ τὰ μάτια του ἐλαφρῶς ἐξέχοντα τοῦ κυρίως σώματος, ξέρεις.

Ἐχθές δὲ βρῆκα αὐτοκόλλητα γιὰ τὰ τετράδια.