Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Ύγρανση καπνού

Ωραία. Αν ο καπνός είναι πολύ υγρός, τότε ανοίγουμε την κονσέρβα και αφήνουμε τον αέρα να κάνει τη δουλειά του. Χωρίς ανθρωποφαγικά ένστικτα, παρ' όλα αυτά, "για να νοστιμίσει το κορμί του". Αν όμως είναι πολύ στεγνός, τι κάνουμε, ελλείψει χρονομηχανής? Εύκολο. Πρέπει να επαναφέρουμε την υγρασία, αλλά σταδιακά. Έχω δοκιμάσει δύο λύσεις, που σε γενικές γραμμές δουλεύουν καλά. Αν ο καπνός είναι σε σακουλάκι, το οποίο μεταφέρετε για να φουμάρετε σε εξωτερικούς χώρους, μια εύκολη και πρακτική λύση είναι οι μικροί υγραντήρες. Μπορείτε να τους βρείτε εύκολα στο εμπόριο και είναι φτηνοί. Απλώς τους εμβαπτίζετε σε κρύο νερό για μερικά δευτερόλεπτα, σκουπίζετε καλά την εξωτερική τους επιφάνεια και τους πετάτε στον καπνό. Μετά από μερικές ώρες σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα. Περιστασιακά, αναμοχλεύετε τον καπνό, ώστε να υγραίνεται ομοιόμορφα.

Υπάρχουν μεταλικοί υγραντήρες:


Και υγραντήρες από πηλό:


Μέχρι στιγμής έχω χρησιμοποιήσει μόνο τον πρώτο τύπο. Και πάει καλά.

Βέβαια, το καλύτερο είναι να μην έρχεται σε άμεση επαφή το νερό με τον καπνό. Μια λύση για τους καπνούς σε βάζα ή σε κονσέρβες (μιλάμε για αυτούς που μένουν σπίτι, αναμένοντας στο ράφι να επιλεγούν σε στιγμές γαλήνης) είναι η εξής:

Κόβετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στις διαστάσεις ενός σπιρτόκουτου. Κόβετε ένα ιδίων διαστάσεων κομμάτι απορροφητικού χαρτιού και το διπλώνετε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να έχει κατά προσέγγιση τη μισή περίμετρο από αυτή του κομματιού αλουμινόχαρτου. Ποτίζετε με κρύο νερό το χαρτί και το τοποθετείτε πάνω στο αλουμινόχαρτο. Τέλος, ακουμπάτε το αλουμινόχαρτο πάνω στον καπνό και κλείνετε το βάζο. Έτσι, το αλουμινόχαρτο εμποδίζει το χαρτί να έρθει σε άμεση επαφή με τον καπνό. Σταδιακά το νερό εξατμίζεται και ο χώρος εντός του βάζου καθίσταται πλήρης υδρατμών. Στην ουσία, αυξάνουμε τεχνητά την εντός του βάζου υγρασία. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο καπνός ανακτά αργά και ομοιόμορφα τη χαμένη του υγρασία.

Μια επισήμανση: Στην περίπτωση που επιχειρούμε επαναφορά της υγρασίας ενδέχεται ο καπνός να χάσει λίγο από το άρωμα και τη γεύση του. Οπότε φροντίζουμε το σακουλάκι, το βάζο, η κονσέρβα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο αποθήκευσης να είναι κλεισμένο καλά, ώστε να καθυστερούμε εξαρχής την ξήρανση.

2 σχόλια:

Spyros Vlahos είπε...

Τι καπνό φουμάρεις;

Demetres είπε...

Πιο παλιά κυρίως αρωματικούς. Τους τελευταίους μήνες Virginias και πιο αραιά εγγλέζικα χαρμάνια. Προσφάτως ανακάλυψα και τον μαγικό συνδυασμό burley-cob.

Καλώς ήρθες.