Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Η Πρώτη Falcon

Τον τελευταίο καιρό έχω απροσδόκητες συναντήσεις. Μετά τον μικρό μου σκύλο, η Falcon International. Είχα βαλθεί να ανακαλύψω σημεία πώλησης καπνοσυρίγγων στη γειτονιά μου. Έμπαινα, λοιπόν, στα πιο απίθανα καταστήματα (είχα, βέβαια, exclusion criteria - δε ρώτησα στους φούρνους) και ρωτούσα αν πουλάνε πίπες. Μετά από κάμποσες απογοητευτικές αποκρίσεις (συχνά συνοδευόμενες από ειρωνικό μειδίαμα), πέτυχα διάνα. Μια Falcon International (straight dublin, smooth bowl) σε εξαιρετικά καλή τιμή. Στο διαδίκτυο της πετυχαίνω στα $50-$60. Στα εδώ καταστήματα, η χαμηλότερη τιμή που έχω πετύχει είναι 60 ευρώ. Οπότε καταλαβαίνετε τη χαρά που βίωσα βλέποντας το ταμπελάκι να γράφει €30. Εκτός από την ευχάριστη συγκυρία (οut of money, out of luck, looking for a falcon pipe), αντιμετωπίζω την αγορά αυτή ως μια ακόμα ανακάλυψη. Ας κάνουν "πιφ" οι high grade snobs για τα ταπεινά μου κατοικίδια (ιδιότυπη συνύπαρξη κυνός και πτηνού, τω όντι). Αυτές οι μικρές ανακαλύψεις είναι που μετατρέπουν μια απλή αγορά σε κυνήγι θησαυρού.

Προχωρώ στο νεοαποκτηθέν γεράκι. Καταρχάς αποτελείται από τρία τμήματα:



Το επιστόμιο δεν είναι από ακρυλικό ή βουλκανίτη, αλλά, δυστυχώς, από εύκαμπτο και μαλακό πλαστικό (πάλι στα φτηνιάρικα πέσαμε):


Είχε ένα περίεργο φίλτρο, το οποίο δεν είχα ξαναδεί. Σαν τα εξάρια στη διατομή, αλλά μακρύτερο (στο μήκος των 6mm medico paper filters). Μάλλον πατεντούλα της falcon, όπως και τα dry rings.


Ένα σημαντικό στοιχείο της Falcon είναι ότι εσωτερικά του shank και της βάσης του μπωλ υπάρχει αλουμίνιο. Η ιδέα είναι ότι έτσι ψύχεται ο καπνός.

Ακριβώς κάτω από το μπωλ υπάρχει ένας θάλαμος, ο οποίος (θεωρητικά τουλάχιστον) βοηθά στην ψύξη του καπνού.

Ο συγκεκριμένος θάλαμος χρησιμεύει επίσης στη συγκέντρωση της υγρασίας, ώστε να επιτυγχάνεται και στεγνό κάπνισμα. Το δαχτυλιδάκι (dry ring) στο κέντρο μαζεύει τα υγρά και έτσι δεν περνούν στο επιστόμιο.

Το μπωλ βιδώνει πάνω στην αλουμινένια βάση του. Αυτό έχει κυρίως οικονομική σημασία. Έχοντας ένα stem, μπορείς με πολύ λιγότερα χρήματα να αγοράσεις ένα δεύτερο μπωλ, αποκτώντας στην ουσία δύο πίπες. Η συνήθης τακτική είναι κάποιος να έχει 1-2 stems και περισσότερα bowls. Καλό rotation και εξοικονόμηση χρημάτων.

Η τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του μπωλ. Από εκεί περνά ο καπνός στον θάλαμο και κατόπιν στο shank.


H Falcon μου προς το παρόν κάνει λιγότερα απ' όσα υπόσχεται. Με χαλάει ιδιαιτέρως το υλικό του επιστομίου, το οποίο, εκτός των άλλων ζεσταίνεται αρκετά. Κατά τα άλλα είναι μια σχετικά όμορφη πίπα (χωρίς όμως ιδιαίτερα νερά στο μπωλ), που καπνίζει καλά για τα λεφτά που έδωσα. Ο καθαρισμός της είναι πιο χρονοβόρος από αυτόν των συμβατικών καπνοσυρίγγων, γεγονός που με κουράζει (καθ' ότι είμαι φύσει και θέσει τεμπέλης). Παρ' όλα αυτά, καπνίζει στεγνά και η ευκολία που σου παρέχει με την εναλλαγή των bowls είναι ένα σημαντικός παράγων. Τελικά στο μέλλον ίσως αγοράσω μερικά extra bowls, ίσως και ένα αλουμινένιο stem.

Μερικές πόζες ακόμα:








Keep on puffin'

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτότυπο στυλ γιά falcon.
Πρ΄γματι με άλλα 2 μπολ έχεις 3 πίπες καί κάνεις άνετα καπνίσματα και rotation.
Εκεί πού παίρνει το φίλτρο (6 mm) μπορεί να μπεί φίλτρο balsa;;;

Καλοκάπνιστη

Demetres είπε...

Σαφώς μπορεί να μπει εξάρι balsa με τριγωνική διατομή. Αλλά και αυτά και τα εξάρια με άνθρακα είναι πολύ κοντά. Θα δοκιμάσω τα της Falcon, αφού τα paper filters (μακρύτερα από τα προαναφερθέντα) δεν με ικανοποιούν.

Καλησπέρα.

Ανώνυμος είπε...

Eίναι αλήθεια οτι μαζι με τον καπνό εισπνέουμε και αντιμώνιο που δημιουργείται απο την θερμοκρασία που αναπτύσεται;
Αυτό μου το είχε πεί έλληνας κατασκευαστής.
Δέν είμαι σίγουρος για το άν οι προθέσεις του ήταν μόνο για ενημέρωση και οχι για αποτροπή της αγοράς falcon.....εμέσως δε... θα έλεγα προτροπή αγοράς δικής του κατασκευής πίπα, πράγμα που έγινε και με υγροπαγίδα μάλιστα !
Στην τιμή μάλιστα που αγόρασα την πίπα με υγροπαγίδα θα αγόραζα 4 falcon μαζι με τα bawls....

Demetres είπε...

Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να απαντήσω στην ερώτησή σου. Να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω ψάξει πολύ, αφού δεν με τράβηξε η πατέντα της Falcon. Γενικά οι πίπες που σπάνε σε 123 μέρη δεν είναι για μένα. Βαριέμαι φρικτά το καθάρισμα. Στο ίσως πιο ενημερωμένο φόρουμ (smokers forums - θα το βρεις στους συνδέσμους) έχω ακούσει τα καλύτερα. Εκεί θα σε συμβούλευα να ψάξεις κι εσύ.

Όσον αφορά στις υγροπαγίδες, γνωρίζω 3 ελληνικές εταιρίες που τις φτιάχνουν. Κατά τη γνώμη μου, οι πίπες με υγροπαγίδα είναι υπερτιμημένες. Αν τσεκάρεις τιμές για τις λεγόμενες system pipes άλλων εταιριών (πχ Savinelli, Peterson, Falcon κλπ) θα δεις ότι δεν αγγίζουν αστρονομικά ποσά. Από την άλλη μεριά, η παρουσία υγροπαγίδας συχνά διπλασιάζει την τιμή μιας ελληνικής πίπας. Φυσικά κανείς κατασκευαστής δεν αναγκάζει τον αγοραστή να αγοράσει μια δική του πίπα. Ελεύθερη αγορά είναι και καθείς ξοδεύει εκεί που νομίζει. Από εκεί και πέρα, το προσωπικό μου γούστο (προς το παρόν, αφού τα γούστα υπόκεινται σε αλλαγές) δεν ταιριάζει με τις υγροστατικές. Πιο απλά, οι υγροστατικές της συλλογής μου δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Οπότε, τρία είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν:

Πρώτον, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σου.

Δεύτερον, το σπορ έχει τεράστια ποικιλία και αυτό είναι καλό πράγμα.

Τρίτον, οφείλουμε να συνεχίσουμε το ψάξιμο. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, οι οποίοι κατασκευάζουν εξαιρετικά καλές πίπες σε συγκριτικά πολύ χαμηλές τιμές.