Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ελληνικές καπνοσύριγγες IV: "Καλημέρα, σκύλε"

Κάπου εδώ τελειώνει προς το παρόν η αναζήτηση ελληνικών καπνοσυρίγγων. Οι Alexander, Fallion και Amadeus δεν με κέρδισαν τελικά. Είπα να δοκιμάσω και την τελευταία ελληνική φίρμα που ξέρω. PipeX με έδρα το Λυγουριό, κοντά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Κάθε φορά που βρισκόμουν στο θέατρο, σκεφτόμουν να πεταχτώ, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα. Ίσως στο μέλλον. Είχα στο νου μου, λοιπόν, να βρω μια PipeX. Και τελικά τη βρήκα απροσδόκητα. Σε ένα κατάστημα που είναι κάτι μεταξύ ψιλικατζίδικου και mini market με είδη δώρων. Περίεργη κατάσταση. Ήμουν στο ταμείο να πληρώσω κάτι τη στιγμή που πήρε το μάτι μου ένα πολύ όμορφο μικρό smooth straight bulldog. Κατά διαβολική σύμπτωση, τον ίδιο καιρό αναζητούσα έναν σκύλο να προσθέσω στη συλλογή μου. Με την τιμή να είναι εξαιρετικά δελεαστική, ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθώ. Μπορεί να τα έχει τα γεμισματάκια της, αλλά είναι εν όλω μια πολύ όμορφη μικρή καπνοσύριγγα, ιδανική για τα αγαπημένα μου virginias. Είναι στο στρώσιμο ακόμα, αλλά η πρόγνωση είναι καλή.



Τώρα που μου έφυγε και αυτός ο καημός, στρέφομαι αλλού. Οπότε, η ενότητα για ελληνικές καπνοσύριγγες κλείνει προς το παρόν. Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το σπορ, οι προτιμήσεις και τα standards μου άλλαξαν. Αυξανόμενης της (ακόμα μικρής) συλλογής μου, δυστυχώς, τα εγχώριας παραγωγής κομμάτια μου έπεσαν στην κατάταξη. Αλλά επειδή γούστα είναι αυτά και οι κρίσεις καθαρά υποκειμενικές, κλείνοντας την ενότητα αυτή, ποστάρω τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, όπου μπορείτε να χαζέψετε τις ελληνικές καπνοσύριγγες:

PipeX: http://stefanou-pipex.gr/
Alexander: http://www.briar-pipes.com/
Amadeus: http://www.achaiki-amadeus.com/

Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω ιστοσελίδα για τις Fallion. Αυτά για την ώρα. Η γενική αίσθηση? Χλιαρή. Κατά περιπτώσεις, όμως, οι περιστασιακοί έρωτες υφίστανται. Για αυτό λέω τώρα να καπνίσω λίγο virginia στον καινούριο μου σκύλο. Ή μήπως burley;

Καπνίζετε και ευδαιμονείτε.

9 σχόλια:

bluesb είπε...

Φλιλε PipeSmoker,
Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να το παίξω έξυπνος ή οτιδήποτε σχετικό,
θα ήθελα να σε ρωτήσω άν δοκίμασες υγροστατική πίπα Alexander.
Αν δοκίμασες μόνο τις απλές, θα σου πρότεινα να δώσεις μια ευκαιρία ακόμα και δέ θα το μετανιώσεις.
Είχα μια W.O Larsen και μία Dunhill του πατέρα μου, οι οποίες σε σχέση με τo πώς καπνίζουν οι υγροστατικές του Alexander, είναι πραγματικά για πέταμα. Δέ συγκρίνεται κατα την ταπεινή μου άποψη. Πόσο μάλλον πίπες Stanwell, Savinelli, Peterson και λοιπά.
Δέ ξέρω, μπορεί αισθητικά οι πίπες του κυρ Αλέκου να μήν είναι τόσο όμορφες, ωστόσο από λειτουργικής άποψης αλλά και από θέμα κόστους, δέν έχω βρεί κάτι καλύτερο, και ειλικρινά ψάχνω, ψάχνω, ψάχνω...
Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε και το σχόλιο κάποιου άλλου φίλου.
Ελπίζω το μικρό σου bulldog να καπνίζει όμορφα.
Με φιλικούς χαιρετισμούς.
Β

Demetres είπε...

bluesb, χαιρετώ. Καταρχάς χαίρομαι όταν συναντώ νέους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα κλισέ περί φουμαροκαπνοσυριγγισμού και φέρουν εις τα χείλη με περηφάνεια την καπνοσύριγγά τους. Άλλωστε, αυτό το "τσιμπουκόφρων εκ γενετής" αποτελεί σημείο ταύτισης, αφού εμείς είμαστε "παιδιόθεν καπνοσυριγγιστές".

Η πίπα που αγόρασα είναι μια υγροστατική Alexander (ποιότητα EX). Είχα γράψει για αυτήν εδώ:

http://ismokepipes.blogspot.com/2007/10/blog-post_05.html

Όπως έγραψα και στο πρόσφατο post, όμως, με τον καιρό τα standards άλλαξαν. Δοκίμασαν και έμαθα περισσότερα. Και δυστυχώς η Alexander μου έπεσε στην προσωπική μου κατάταξη. Όπως πολύ σωστά είπες είχεις μία Dunhill και μία WO Larsen που κάπνιζαν χειρότερα από τις Alexander σου. Μιλάμε λοιπόν για τις συγκεκριμένες πίπες. Αυτές που έχουμε και όχι γενικά για όλες τις Alexander, Stanwell, Dunhill κλπ. Και εγώ λέω "δυστυχώς" για τη συγκεκριμένη πίπα και το εννοώ. Πρώτον, διότι πραγματικά ήθελα να είναι από τις καλύτερες στη συλλογή μου (είναι για τα γούστα μου όμορφη και εξαιρετικά ελαφριά και ο κατασκευαστής της μου είναι συμπαθής). Δεύτερον, διότι την πλήρωσα ακριβότερα από τις περισσότερες Stanwell μου και θα ήθελα να καπνίζει έστω το ίδιο καλά.

Ο καταναλωτής είναι σαν όλα τα υπόλοιπα όντα, bluesb. Πορεύεται με τη δοκιμή. Αν του αρέσει κάτι στην πρώτη δοκιμή, το επιχειρεί ξανά. Αυτό μου συνέβη με τις Stanwell. Διαπίστωσα σταθερά καλή ποιότητα και στις 6 που αγόρασα σταδιακά.

Έχω γνωρίσει αρκετούς που ορκίζονται στο όνομα των Alexander. Αλλά, ενώ τα βασικά textbooks νευροανατομίας παρουσιάζουν μία εικόνα εγκεφάλου με σταθερή θέση των δομών, ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτές οι άτιμες οι ατομικές διαφορές και ότι οι έλικες του ενός δε συμπίπτουν τοπογραφικά με τις έλικες του άλλου. Δεν αμφισβητώ ότι κάποιος μπορεί να την καταβρίσκει με τις Alexander. Αυτό που λέω είναι ότι εγώ δοκίμασα, δεν ικανοποιήθηκα στον επιθυμητό βαθμό και αποφάσισα να μη δοκιμάσω ξανά, τουλάχιστον προς το παρόν. Επίσης, θα διαφωνήσω μαζί σου όσον αφορά στο κόστος. Παλαιότερα θα συμφωνούσα, αλλά είπαμε, με τον καιρό όλα αλλάζουν. Κατά τη γνώμη μου, μπορείς να βρεις και σε άλλες φίρμες καλό ισοζύγιο κόστους τιμής.

Οπότε, καταλήγουμε στο αυτονόητο, αγαπητέ συγκαπνιστή. Καθείς με τα γούστα του. Δευτερευόντως, προτρέπω άπαντες να πειραματιστούν. Έχω 26 ρείκια από 17 διαφορετικές φίρμες. Δοκιμάζω συνεχώς. Υλικά κατασκευής, σχήματα, ποικιλίες καπνών. Και δεν αποδοκιμάζω αφοριστικά και εν όλω, παρά μόνο ίσως την εμμονή στα καθιερωμένα.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που θα υπάρξει και άλλο blog περί φουμαροκαπνοσυριγγισμού. Καλά γραψίματα και καλά καπνίσματα. Θα τα λέμε που και που.

Καπνίζετε και ευδαιμονείτε.

bluesb είπε...

Φίλε pipesmoker, ανταποδίδω τους ζεστούς χαιρετισμούς.
Παραδέχομαι οτι δέν είχα διαβάσει το προηγούμενο post,και είναι λάθος μου (φρόντισα να διαβάσω όλο το blog μετά απο αυτό το ατόπημα!, το οποίο σε καλό μου βγήκε τελικά...).
Σέβομαι απόλυτα τη γνώμη σου, όπως και τη κάθε γνώμη όταν διαφέρει από τη δική μου.
Είμαι βέβαιος πως τα standards και τα γούστα αλλάζουν με τον καιρό. Άν δέν ήταν έτσι θα κάπνιζα ακόμα Skandinavik Mixture σε πίπες των 20 ευρώ, και ίσως να το απολάμβανα
εξίσου...
Συμφωνώ πως τελικά το άν μια πίπα δέ καπνίζει καλά, δέν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηρίσει αρνητικά τον κατασκευαστή. Αντιθέτως, πράγματι, άν όλες σχεδόν οι πίπες του καπνίζουν εξίσου καλά, είναι αξιόπιστος.
Κάνοντας την "αυτοκριτική μου", οφείλω να παραδεχτώ πως από τις 7 υγροστατικές Alexander που έχω, μόνο 2 καπνίζουν εξαιρετικά. Και κατά σύμπτωση είναι οι πιό φτηνές από τις 7.
Οι άλλες δέν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που είχα όταν
τις αγόραζα...
Αντίθετα, έχω τη χαρά να έχω στη συλλογή μου 3 Stanwell. Και οι 3 καπνίζουν άψογα. Δέν έχω χρειαστεί ποτέ για το καθάρισμα πάνω από 3 pipe cleanners, δέν έχουν ζεσταθεί
ποτέ, η ροή είναι σωστή. Η γεύση του καπνού βέβαια δέν αποδίδεται όπως στις υγροστατικές μου, αλλά δέν είναι και άσχημη. Το μόνο παράπονο που έχω είναι οτι κάποιες
συναρμογές δέν είναι προσεγμένες, και πραγματικά δέν αντέχω αυτό το φίλτρο. Παρόλο που τις καπνίζω χωρίς αυτό, υγρασία σπάνια ανεβαίνει προς τα πάνω. Πραγματικά
είναι καλοφτιαγμένες.
Το άσχημο είναι πως σε όσα καταστήματα έχω μπεί, τις πουλούν 20 και 30 ευρώ ακριβότερα από οnline καταστήματα.
Και πραγματικά δέ μπορώ να ξεχωρίσω άν με ευχαριστεί περισσότερο να καπνίζω μια χειροποίητη πίπα με της οποίας τον "πατέρα" συζήτησα πρίν τη διαλέξω, ή να νοιώθω όταν
καπνίζω οτι έκανα καλή επιλογή value for money.
Τελικά είναι θέμα γούστου, και πραγματικά τα γούστα αλλάζουν.
Δέ πρόκειται να σταματήσω να πειραματίζομαι, τουλάχιστον όσο περπατάω...
Παρεπιπτόντως διαβάζοντας τα διάφορα posts εντόπισα μια
πανέμορφη Ardor. Κάποια ρείκια έχει κανείς την εντύπωση πως τα σκάλισε η Φύση η ίδια. Μα τί ομορφιά είναι αυτή...Χρηστική ομορφιά!
Αποδοκιμάζω επίσης την εμμονή στα καθιερωμένα,
προσπαθώ επιπλέον πάντα να με αμφισβητώ.
Είναι μεγάλη μου χαρά να διαβάζω το blog σας.
Χαιρετώ,
bluesb.

Ανώνυμος είπε...

Από ερωτήσεις στην αγορά, κατάλαβα ότι οι Fallion έχουν σταματήσει να παράγονται.

Demetres είπε...

Bluesb, συμφωνούμε σε πολλά πράγματα. Για τη θεώρηση γύρω από τους γενικούς αφορισμούς που συναντάμε συχνά, για τα κριτήρια επιλογής πίπας, για το πως σκεφτόμαστε ως καπνιστές. Αυτό είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και δια ζώσης. Τώρα, όσον αφορά στις Ardor, θα έχεις σύντομα την ευκαιρία να διαπιστώσεις και μόνος σου πόσο καλά καπνίζουν ;-). Τα λέμε σύντομα.

Ανώνυμε, χρήσιμη πληροφορία. Μήπως γνωρίζεις αν ποτέ η Fallion έβγαλε κάποια ανώτερη σειρά? Μόνο low end έχω συναντήσει στην αγορά.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ μόνο τις fallion πού ξέρεις.
Κάτι "ακούστηκε" ότι οι Αφοι Παπαδά (κατασκευαστές της fallion) βγάζουν τώρα κάποια άλλη μάρκα.
Όταν μάθω λεπτομέρειες θα επανέλθω.

Καλή δραπέτευση και
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Demetres είπε...

Περιμένω νέα. Καλή ανάσταση.

bluesb είπε...

Φίλε pipesmoker,
Κυρίως συμφωνούμε στο οτι σεβόμαστε αλλήλους όταν διαφωνούμε, δέ προσπαθούμε να πείσουμε για να αυτοεπιβεβαιωθούμε, και πάνω απ'όλα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο.
Αυτό διαπίστωσα με μεγάλη χαρά.
Δέ σου κρύβω οτι περιμένω και γώ να διαπιστώσω τα προσόντα της Ardor. Αν καπνίζουν όσο όμορφες είναι, βρήκα νέα εμμονή...
Στο forum.pipes.org που συμμετέχω κάμποσο καιρό τώρα, κάτι τέτοιες συζητήσεις χαρακτηρίζονται ως P.A.D (pipe acquisition disorder)!!!
Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μεταφράσουμε, άν δέν έχει γίνει ήδη , τον όρο αυτό.
Αυτή τη στιγμή, καθώς σε χαιρετώ, γεμίζω μια Stanwell και ετοιμάζομαι να την απολαύσω.
SMoke in peace.
Με τιμή, bluesb.

Demetres είπε...

Είναι μια διαταραχή που πρέπει να μείνει εκτός των εγχειριδίων ψυχοπαθολογίας. Αλλιώς, θα έχουν πάτημα οι φανατικοί αντικαπνιστές (υπάρχει μια διαφορά - εμείς δεν είμαστε φανατικοί, αλλά παθιασμένοι), ώστε να μας κλείσουν μέσα. Σε χαιρετώ με μια BC Pigalle γεμισμένη με τον τρόπο που έμαθα την Κυριακή.

Smoke in peace.