Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Η πρώτη meerschaum

Το meerschaum είναι ορυκτό, του οποίου αποθέματα βρίσκονται σε σχετική αφθονία στη μικρή πόλη της Τουρκίας Eskisehir. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον "αφρό της θάλασσας" μπορείτε να βρείτε εδώ. Ένα επίσης ενδιαφέρον βιντεάκι για την κατασκευή πίπας από meerschaum υπάρχει εντός του blog, εδώ. Θα αναρτήσω και μερικά ακόμα που βρήκα προσφάτως εν καιρώ.

Εδώ και αρκετούς μήνες ήθελα να αποκτήσω μία καπνοσύριγγα αφρού θαλάσσης (και ουχί θάλασσας, φίλε Διόνους, σωστός;). Τελικώς απέκτησα την πρώτη μου πριν 2-3 εβδομάδες. Μία χειροποίητη Paykoc, τουρκικής προελεύσεως. Το πρώτο πράγμα που μου αρέσει σε αυτού του τύπου τις καπνοσύριγγες είναι το ότι έρχονται με μία (μοναδική για την κάθε πίπα) επίσης χειροποίητη θήκη.


Η φράση "της ταιριάζει γάντι", όπως βλέπετε, αρμόζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Είναι ένα μικρό, πάλλευκο πιπάκι, με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα σε σχέση με το μέγεθός του και απροσδιόριστο σχήμα.




Άφιλτρο και αυτό, με έναν καινούριο για μένα derlin tenon, βιδωτό και στα δύο άκρα.

Παρά την απουσία φίλτρου, ο καπνός δεν με δαγκώνει, αν προσέχω. Επίσης, η συγκεκριμένη καπνοσύριγγα επιβεβαιώνει τη φήμη του πορώδους meerschaum περί στεγνού καπνίσματος.



Η ασυμμετρία της είναι ένα από τα πιο δυνατά της σημεία. Μαζί με το πολύ όμορφο (σύνηθες στα meers) επιστόμιο:

Πολλές φωτογραφίες θα πεις, αλλά το καινούριο μου απόκτημα μου αρέσει πολύ. Έτσι δικαιολογούμαι. Δυο-τρία πραγματάκια, πριν αποχαιρετήσω για σήμερα. Πρώτον, τα meers είναι πιο εύθραυστα από το ρείκι. Αν σου πέσει, σπάει. Αν καθαρίσεις βίαια το εσωτερικό του μπωλ (ειδικά ενώ είναι ζεστό), θα του κάνεις ζημιά. Δεύτερον, δε θέλουν καρβουνάκι στα εσωτερικά τοιχώματα του μπωλ. Μετά από κάθε κάπνισμα, χρειάζονται καλό καθάρισμα. Τρίτον, δε χρειάζονται στρώσιμο. Γέμισέ το εξαρχής μέχρι πάνω. Τέταρτον, τα φαντάσματα δεν εγκαθίστανται (τουλάχιστον εύκολα) στα meers. Κάπνισε ό,τι τραβάει η ψυχή σου χωρίς φόβο. Πέμπτον, με τον καιρό, αλλάζουν χρώμα. Από λευκό, σταδιακά σε μελί, καφέ και, τέλος, μαύρο. Φρόντισε μόνο, αν αγοράσεις, να είναι από block meerschaum και όχι pressed meerschaum.

Αυτά τα ολίγα για της θαλάσσης τον αφρό και τις εξ' αυτού καπνοσύριγγες.

Καπνίζετε εν ειρήνη.


3 σχόλια:

Churchwarden είπε...

Eξαιρετική σειρά αναρτήσεων, σύντεκνε. Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

Απίθανο το πάλλευκο πιπάκι,Pipes.


Kαλησπέρα.

Demetres είπε...

Καλησπερίζω και τους δυο σας. Και στα δικά σου, Nugs για τη meerschaum.

Smoke in peace.