Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Απολύμανση καινούριας καπνοσύριγγας

Συνήθως η απολύμανση μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για μεταχειρισμένες πίπες. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μεγάλο λάθος. Θα βάζατε ποτέ στο στόμα σας ένα βιβλίο που ήταν για 5-6 χρόνια στο ράφι ενός βιβλιοπωλείου? Σαφώς και όχι. Οπότε, κάθε πίπα που αγοράζετε χρειάζεται απολύμανση. Απλά στην περίπτωση της καινούριας, χρειάζεται λιγότερος χρόνος. Προχθές, βέβαια, έφαγα όλο το βράδυ για μια καινούρια Peterson. Πρώτη φορά που αγοράζω Peterson και πρώτη φορά που θα καπνίσω με p-lip. Πήγαμε παρέα με τον φίλο συγκαπνιστή και συνεργάτη του blog. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στο θέμα μας. Δυο-τρία απλά πραγματάκια και η πίπα είναι ok. Καταρχάς, αποχωρίζουμε το επιστόμιο από το ξύλινο μέρος. Με λίγο χαρτί ή βαμβάκι νοτισμένο με καθαρό οινόπνευμα καθαρίζουμε καλά το tenon εσωτρικά. Ύστερα βρέχουμε ένα λευκό μάκτρο με καθαρό οινόπνευμα (δεν το μουλιάζουμε) και το περνάμε από το επιστόμιο. Χρησιμοποιούμε όσα μάκτρα χρειάζεται. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το χρώμα του μάκτρου να παραμένει λευκό, αφού περάσει από το επιστόμιο. Έπειτα, περνάμε ένα στεγνό μάκτρο από το επιστόμιο και αφήνουμε το τελευταίο να στεγνώσει για κανένα μισάωρο. Μετά το πλένουμε εξωτερικά με λίγο χλιαρό νερό και σαπούνι. Στην περίπτωση επιστομίου από εβονίτη, αν πέσει οινόπνευμα στην εξωτερική επιφάνεια του επιστομίου, ενδεχομένως να προκαλέσει αλλαγή στο χρώμα του. Για αυτό προσοχή. Επίσης, καλό κάνει το να αλείψετε με ελαιόλαδο την εξωτερική επιφάνεια του επιστομίου (μιλάμε πάντα για εβονίτη) πριν καπνίσετε για πρώτη φορά την πίπα και να αφήσετε το επιστόμιο να σταθεί με το ελαιόλαδο (μόνο του, αποχωρισμένο από το ξύλινο τμήμα) για μερικές ώρες. Μετά σκουπίστε το καλά με ένα πανάκι (πχ σαν αυτά που έχουμε για να καθαρίζουμε τα γυαλιά). Όσον αφορά στο ξύλινο τμήμα, το μόνο που θέλει καθάρισμα είναι συνήθως το shank. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μάκτρα, όπως και για το επιστόμιο. Το μπωλ δεν το πειράζουμε. Αφήνουμε την πίπα να στεγνώσει καλά για μια μέρα και είναι καθαρή και έτοιμη για κάπνισμα.

Κάποιες σημειώσεις:
1) Αν η πίπα είναι dipstained (όπως πχ μερικές Peterson), θα έχει μπογιά στο εσωτερικό του μπωλ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η μπογιά πρέπει να αφαιρεθεί, αφήνοντας μέσα στο μπωλ κομμάτια βαμβάκι ποτισμένα με οινόπνευμα για μερικές ώρες. Άλλοι λένε ότι η διαδικασία αυτή ενέχει κινδύνους (μπορεί να συμβάλλει στον σχηματισμό ρωγμών κατά τη διάρκεια του κατοπινού καπνίσματος). Εγώ πήρα το μικρό ρίσκο (δεν τα άφησα πολλές ώρες) και αφαίρεσα το μεγαλύτερο μέρος της μπογιάς από το εσωτερικό του μπωλ της καινούριας μου Peterson Aran. Αν το κάνετε αυτό, πρέπει να αφήσετε την πίπα να στεγνώσει καλά για περισσότερες μέρες πριν την καπνίσετε για πρώτη φορά.
2) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί καθαρού οινοπνεύματος βότκα ή τζιν. Απλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος να στεγνώσει η πίπα, αφού τα εν λόγω οινοπνευματώδη περιέχουν μη πτητικά υγρά σε μεγαλύτερο ποσοστό από το καθαρό οινόπνευμα.

PS προς Churchwarden: Δεν άφησα μια γραμμή μεταξύ των δύο σημειώσεων, όπως βλέπεις. Πάμε για Σεπτέμβρη μάλλον.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση 1:
Όταν λες ότι αφαιρέθηκε το περισσότερο "προκάρβουνο", ενοείς ότι φάνηκε το ξύλο;
Δεν έτυχε να διαβάσω πουθενά αλλού για την τεχνική, και μου άρεσε. Αλλά αν δεν φύγει όλο το βρίσκω μάλλον περιττό.
Θεωρητικά, συμφωνώ μαζί σου και είμαι διατεθιμένος να πάρω το ρίσκο - δεν μου φαίνεται μεγάλο.
Το οινόπνευμα αφαιρεί την υγρασία. Αν υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί πολύ το ξύλο, τότε τι γίνεται με το κάπνισμα; Οι σχετικά μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, σίγουρα το ξεραίνουν. Έχω δει ρωγμές σε πίπες που δεν τις έχω υποβάλλει σε αντίστοιχη (πιθανή) ταλαιπωρία.

Eρώτηση 2: Διάβασα σε παλιότερα posts ότι κάποιος έχει βρει Amadeus στην Αθήνα. Πού;

Demetres είπε...

Καλησπέρα, Thinair.

Απάντηση 1: Δεν είχε "προκάρβουνο" (φαντάζομαι αναφέρεσαι στη μαύρη εσωτερική επίστρωση που βοηθάει να γίνει το κάρβουνο). Το εσωτερικό του μπωλ ήταν γυμνό ξύλο, αλλά "βαμμένο" με τη μπογιά του εξωτερικού (οι Aran είναι dipstained).

Η μπογιά ποτίζει το ξύλο. Δε σχηματίζει ένα σαφώς οροθετημένο στρώμα. Οπότε, ένας σχετικά άπειρος με τις Peterson καπνιστής (σαν εμένα) είναι δύσκολο να ξέρει πότε είναι ok. Υπολογίζω ότι έχει παραμείνει ένα μικρό ποσοστό της μπογιάς πάνω στο ξύλο. Δεν άφησα το βαμβάκι για περισσότερο χρόνο με το φόβο της υπερβολικής ξήρανσης που αναφέρεις και των ενδεχόμενων ρωγμών. Παρ'όλες τις επιφυλάξεις μου, η τεχνική αυτή είναι πολύ διαδεδομένη σε κύκλους (δια)δικτυωμένων καπνιστών. Αλλά έχει αρκετά σημεία που θέλουν προσοχή (πόσο οινόπνευμα στο βαμβάκι, πόση ώρα θα μείνει το βαμβάκι κλπ).

Απάντηση 2: Μικράς Ασίας (πεζόδρομος), στη Ν. Ιωνία, κοντά στον σταθμό. Λέγεται "Το μαγαζί" . Είσαι fan των Αmadeus ή απλά θες να τις δοκιμάσεις?

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Να δοκιμάσω τις Amadeus θέλω. Δείχνουν όμορφες στις φωτό του εργοστασίου, είναι και ελληνικές .... παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι και adidas :-).

Εκ των υστέρων είδα ότι το post ήταν δικό σου, οπότε: το επιστόμιο από τί υλικό είναι; Προτιμώ τα ακρυλικά.

Demetres είπε...

Τα επιστόμια των δικών μου είναι ακρυλικά. Είναι όντως όμορφες. Και πρέπει να ξέρουμε τι παίζει με την εγχώρια παραγωγή. Αν κινείσαι στο εύρος των 50-100 ευρώ, μια καλή και οικονομική λύση είναι η σειρά briar & olive.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ, όταν κινηθώ βόρεια θα τους επισκεφτώ.

Ανώνυμος είπε...

παιδιά καλησπέρα και από εμένα.
Ασχετο αλλά θέλω να ρωτήσω οπωσδήποτε.
Σταμάτησαν να βγαίνουν οι dunhill καπνοί πια και δεν μπορώ να βρώ σε καπνοπωλέια κάνεναν καπνό που να έχει latakia (english blend).
Ξερετε κανέναν καπνό και από που θα μπορούσα να αγοράσω ή να παραγγείλω?

Churchwarden είπε...

Tα περί οινοπνεύματος στο μπωλ είναι δικές σου απόψεις ή τα κάνουν κι άλλοι; Πολύ καρκινομαστουριόρε μου κάνουν, όπως και οι dipstained πίπες. Έχει τύχει να διαβάσεις κάτι σχετικώς με τις αυξημένες καρκινομαστουριόρε ιδιότητες των dipstained; Μπορείς να μου πεις τι σημαίνει latakia;

Ανώνυμος είπε...

Το οινόπνευμα είναι εξαιρετικά πτητικό, δεν μένει τίποτα στην πίπα. Για το χρώμα δεν φαντάζομαι ότι μπορεί κάποιος να μας πει, γιαυτό προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε.

Latakia :

1. Πόλη της Συρίας. http://en.wikipedia.org/wiki/Latakia

2. Τρόπος παρασκευής καπνού, που προτοεμφανίστηκε στη Συρία και έχει επεκταθεί στην Κύπρο. http://en.wikipedia.org/wiki/Latakia_%28tobacco%29

Δίνει ωραία γεύση στον καπνό της πίπας. Το άρωμά του στο χώρο μάλλον δεν ικανοποιεί τον περίγυρο.