Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Από τη χώρα των Μαορί

To έβδομο straight billiard είναι εδώ και καιρό στα χέρια μου. Με αυτό ολοκληρώνεται το πρώτο straight billiard 7 day set. Είναι κατασκευασμένο από τον Νεοζηλανδό Jan Zeman. Ανήκει στη σειρά Latitude 41 και φέρει την ονομασία "Morning Tide". Η σειρά αυτή αποτελείται από προκατασκευασμένες σε εργοστάσιο καπνοσύριγγες, στις οποίες δίνει τελική μορφή ο J. Zeman στο εργαστήριό του. Αυτό το κάνουν αρκετοί τεχνίτες, παράγοντας έτσι μια σειρά προσιτή οικονομικά, η οποία όμως φέρει την προσωπική τους πινελιά (το ίδιο πχ κάνει και ο Trever Talbert με τη σειρά Linge Bretagne). Και για να μην πολυλογώ, ιδού η πίπα:





Δεν έχει περίτεχνα σκαλίσματα και πολλά νούμερα στις στάμπες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση high end. Αλλά την πλήρωσα περίπου 35 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά (τώρα έχει αλλάξει λίγο τις τιμές, απ' ό,τι είδα), είναι πανάλαφρη, αγαπημένου χρώματος και με ενδιαφέρουσα αμμοβολή.




Ο Jan παραλαμβάνει τις εν λόγω καπνοσύριγγες ήδη σχηματισμένες. Η περαιτέρω επεξεργασία περιλαμβάνει διάνοιξη του αεραγωγού στα 4 mm, λέπτυνση του άκρου του επιστομίου, βάψιμο (χωρίς βερνίκι), επικάλυψη του εξωτερικού τμήματος με κερί Carnauba και του εσωτερικού του μπωλ με ένα μείγμα που βοηθά στον σχηματισμό καρβουνακίου. Φαίνεται πως η δουλειά που κάνει αποδίδει. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον τρόπο που καπνίζει τηρουμένων των αναλογιών. Το βάρος της σωστό, το στρώσιμό της χωρίς προβλήματα, δεν ζεσταίνεται εύκολα, το επιστόμιο πολύ εργονομικό και εξαιρετικά άνετο τράβηγμα. Ακόμη μία άφιλτρη που πήρε επάξια τη θέση της στις μάχιμες. Τα συγχαρητήριά μου, Jan.


11 σχόλια:

vangelakas είπε...

λίαν εύμορφος!

καλορίζικος!

Εάν επιτρέπετε*, πόθεν τήν αγοράσατε;


*υμείς

Demetres είπε...

Thanx, Βαγγέλακα. Ο τεχνίτης ονομάζεται Jan Zeman. Το site του είναι το εξής: http://www.zemanpipes.com/

vangelakas είπε...

Συγγνώμη βρέ καλέ μου εάν σού φορτώθηκα αλλά πώς παραγγέλνεις από εκεί; Δέν είναι όλες πρός πώληση;

Σέ αυτό εδώ τό κομμάτι π.χ. http://www.zemanpipes.com/pipe.php?pipe_id=37.........

vangelakas είπε...

νομίζω ότι τό βρήκα· προφανώς όποιο προϊόν έχει τιμή, πωλείται. (χέ χέ, γατόνης είμαι!)

είδα κι εγώ, βλέπω στήν ίδια σειρά πού αναφέρεις, μ'αρέσουν οι Cape Lark καί cape god αλλά διαβάζοντας τίς καλές σου εντυπώσεις μάλλον θά προτιμήσω μιά τέτοια.

Έχει πράγματι αυξήσει τίς τιμές - κοστίζει 40 ευρώ αλλά άνευ μεταφορικών. free shipping λέει...

Demetres είπε...

Αυτές που θέλεις έχουν μάλλον παχύτερα τοιχώματα από τη δική μου (τις συνιστώ για πιο "επιθετικούς" καπνιστές, αφού λογικά ζεσταίνονται δυσκολότερα). Το πιο εύκολο είναι με paypal. Δύο κλικ και τέλειωσες. Αν βλέπεις κάτι στη σειρά latitude 41 και δεν είναι διαθέσιμο, στείλε του ένα email και θα κάνει ό,τι μπορεί. Να έχεις υπόψιν σου ότι οι πίπες είναι άφιλτρες. Τα μεταφορικά όντως συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Άντε και καλό βόλι, συγκαπνιστή.

vangelakas είπε...

Παρήγγειλα μία ίδια... Εμπιστεύομαι τήν γνώμη σου! (αυτό έλειπε!)

Τί γνώμη έχεις γιά τίς άφιλτρες;

vangelakas είπε...

α,ναί! άλλο ήθελα νά σέ ρωτήσω!

Πόσο καιρό έκανε νά έλθη από τήν πλάτη τής γής;

Demetres είπε...

Καλοκάπνιστη, Βαγγέλακα. Δεν θυμάμαι καλά, αλλά να υπολογίζεις τουλάχιστον 2 βδομαδούλες από την ημέρα της παραγγελίας. Τώρα, όσον αφορά στις άφιλτρες, νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετικό το κάπνισμα απ' ότι με αυτές που παίρνουν φίλτρο. Επίσης, νομίζω ότι είναι λίγο ξένο φρούτο για εμάς, από τη στιγμή που η αγορά διαθέτει κυρίως πίπες με φίλτρο. Σίγουρα ο καπνός έχει πιο έντονη γεύση χωρίς φίλτρο, αλλά κινδυνεύεις, αν δεν πακετάρεις σωστά και αν καπνίζεις επιθετικά, να μετατρέψεις τη γλώσσα σου σε γυαλόχαρτο. Από την άλλη η ροή στις άφιλτρες είναι καλύτερη. Έχω διαπιστώσει κάτι παράδοξο. Ενώ υποτίθεται ότι το φίλτρο κατακρατεί υγρά και συμβάλλει στο στεγνό και ψυχρό κάπνισμα, μια άφιλτρη πίπα καλά τρυπημένη μου δίνει συχνά καλύτερο και πιο στεγνό κάπνισμα από μια καλής ποιότητας πίπα που διαθέτει φίλτρο. Το ρεζουμέ, φίλτατε Βαγγέλακα, είναι ότι το κάπνισμα με άφιλτρη είναι διαφορετικό και απαιτεί περισσότερη χαλαρότητα κατά το τράβηγμα. Αλλά η ανεμπόδιστη ροή είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου αποζημιώνει τον μερακλή καπνιστή. Όλα τα παραπάνω απλές παρατηρήσεις ενός σχετικά άπειρου ερασιτέχνη.

Άντε και πάλι με γειες και καλώς να τη δεχτείς.

Smoke in Peace.

vangelakas είπε...

Νέα Ζηλανδία, από τόν πωπό τής γής!

Έχω αρχίσει καί τήν στρώνω είμαι στήν έκτη φορά κατά τό γέμισμα στό 1/4 τού μπώλ. Τής πρέπει στρώσιμο έ;

(καλημέρα σας)

Demetres είπε...

Καλώς τη δέχτηκες, φίλτατε. Της πρέπει στρώσιμο όντως. Αλλά στρώνει σχετικά εύκολα (στρώνει ένα προκάρβουνο στο εσωτερικό του μπωλ που κάνει αρκετά καλή δουλειά). Πως σου φαίνεται? Το τράβηγμα δεν είναι κορυφαίο?

vangelakas είπε...

πράγματι. τσουλάει γεμάτα, μεστά... τό ευχαριστιέσαι. Βέβαια, δέν έχω ακόμα γεμίσει (στρώσιμον γάρ) αλλά πού θά πάει!

Ευχαριστώ!