Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Τρεις Εγγλέζες - η μία απ' τη Γαλλία.

H εγγλέζικη γραμμή είναι αυστηρή, λιτή και κομψή. Συνήθως. Διότι έχουμε δει και αρκετές πατατοειδείς καπνοσύριγγες φτιαγμένες στη Μ. Βρετανία. Έχω λάβει κατά καιρούς μέρος σε διάφορες συζητήσεις περί εγγλέζικης φόρμας σε αντιδιαστολή με πιο φασαριόζικες, όπως πχ είναι η ιταλική. Τρίχες είναι η τελική απάντηση. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει κανόνας στο τι σου αρέσει. Ενδεχομένως να υπάρχει εξήγηση, αλλά κανόνας δεν υπάρχει. Ακόμα κι αν υπάρχει, έχει τόσες πολλές εξαιρέσεις, ώστε να μην έχει νόημα. Μπορεί κανείς να συγκρίνει μια freehand με ένα billiard βάσει αντικειμενικών κριτηρίων? Τσου. Οπότε, η οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση συνιστά ξιπασμένο ελιτισμό εκατέρωθεν. ~
~
Πάμε τώρα στα δικά μας. Η δεύτερη loewe ήρθε να κάνει παρέα στην πρώτη. Ένα πρωί που χάζευα το site του Frenchy, έπεσα πάνω της. Όμορφο μικρό πιπάκι. Οι στάμπες της: Loewe London W Inverness. Δεν έχω βρει πολλή βιβλιογραφία για αυτήν τη φίρμα. Το μόνο που ξέρω, λοιπόν, είναι ότι η "καινούρια" μου καπνοσύριγγα έχει κατασκευαστεί στο διάστημα 1920-1956. Κλασική και παλιομοδίτικη, με ελάχιστη κλίση στο μπωλ. Το μήκος της λίγο μεγαλύτερο από 12cm. Το πιο λεπτό button που έχω δει. Χωρίς επιπλέον κράχτες, όπως πρέπει σε μία Εγγλέζα.









Η δεύτερη είναι μία BBB London Made #124HB**. Ένα μικρό prince με τέλεια καμπυλότητα στο επιστόμιο. Εξαιρετική πιπούλα, με πολύ όμορφο grain. Αγορασμένη σε πολύ καλή κατάσταση. Λονδρέζα μέχρι το κόκκαλο με όλα της τα σέα εν τάξει. Πίπες σαν κι αυτή αποτελούν αιτία να το ρίξει ένας φιλτρομαθής στις άφιλτρες.












Η τρίτη είναι μία second της Comoy: Sunrise Natural made in France. Η Comoy, θρυλική εγγλέζικη εταιρία, ξεκίνησε από τη Γαλλία, στο Saint-Claude, όπου ο Francois Comoy και τα αδέρφια του ξεκίνησαν να φτιάχνουν πίπες το 1825. Δεν ξέρω τόσο καλή πιποιστορία για να εξηγήσω γιατί η δική μου πίπα είναι φτιαγμένη στη Γαλλία. Ούτε καν να προσδιορίσω το πότε περίπου φτιάχτηκε μπορώ. Ξέρω μόνο ότι τα κριτήρια της εταιρίας όταν φτιάχτηκε ο μικρός μου σκύλος πρέπει να ήταν αρκετά αυστηρά. Διότι το grain του ξύλου είναι άπαιχτο και μόνο "δεύτερο" δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο bulldog, το οποίο όμως δεν φέρει το περίφημο "three-piece C". Από την άλλη είμαι τυχερός, αφού την απέκτησα με ελάχιστα δολάρια λόγω αυτής της υποβάθμισης.







Και για το τέλος, όλη η παρέα μαζί. Το μηλαράκι της loewe δεν νιώθει πλέον μοναξιά. Η συντροφιά από το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόφευκτα θα μεγαλώσει στο εγγύς μέλλον. ;-)



Δεν υπάρχουν σχόλια: