Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

2ο Αυτοσχέδιο rack: Το Φρούριο

Το πρώτο αυτοσχέδιο rack ήταν καλό, αλλά μικρής χωρητικότητας. Το πενταθέσιο rack βοήθησε, αλλά προσωρινά. Μάλλον αποσυμφόρησε την κατάσταση μέχρι να βρω χρόνο να φτιάξω κάτι καινούριο. Τελικώς τα κατάφερα. Έφτιαξα το δεύτερο αυτοσχέδιο rack στο πνέυμα του πρώτου: εύκολο, γρήγορο, φτηνό. Διαθέτει 32 θέσεις.
-
Υλικά:
1) Ξύλο Balsa (σε μορφή λεπτής σανίδας και ράβδου με τετράγωνη διατομή.
2) Κόλλα για ξύλο Balsa.
3) Ένα μεταλλικό κοπίδι (από αυτά που χρησιμοποιύνται κατά την κατασκευή μακέτας).
4) Δύο νομίσματα, των 5 λεπτών και των 10 λεπτών.
5) Ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα (το πράσινο τμήμα).
6) Μερικές λεπτές πρόκες.
-
Συνολικό κόστος υλικών: ~20 ευρώ



Όλη η δουλειά της κοπής έγινε με το μικρό κοπιδάκι. Το ξύλο Balsa είναι πανάλαφρο και μαλακό, άρα και πολύ εύκολο να το χειριστείς. Κομμένα τμήματα της σανίδας χρησιμοποιήθηκαν για τις βάσεις των "ορόφων", ενώ της ράβδου για κολώνες και χωρίσματα των υποδοχών για τα bowls. Τα χωρίσματα σχηματίζουν δυο λογιών υποδοχές. Οι παραλληλόγραμμες για τα straight billiards και τα pokers, οι τριγωνικές για τα bulldogs, hexagons, bents κλπ.
Όλα τα κομμάτια κολλήθηκαν με κόλλα, αλλά οι κολώνες καρφώθηκαν κάθετα στους ορόφους με μικρές πρόκες για μεγαλύτερη σταθερότητα.




Για τα stems, έχουμε δύο ειδών υποδοχές, διαφορετικού μεγέθους. Το rack αποτελείται από τρία τμήματα. Ένα των 16 θέσεων (8 πάνω, 8 κάτω) και δύο μικρότερα των 8 θέσεων (4 πάνω, 4 κάτω). Τα δύο μικρά έχουν λίγο μικρότερες υποδοχές για stem και bowl, απ' ότι το μεγάλο. Οι υποδοχές έγιναν χρησιμοποιώντας το κοπίδι, με τη βοήθεια των 2 κερμάτων (των 10 λεπτών για τις μικρές και των 5 λεπτών για τις μεγάλες). Κατόπιν το κοίλο τμήμα λειάνθηκε με την πράσινη πλευρά του σφουγγαρακίου.

Το ξύλο Balsa είναι φτηνό και εύκολο στον χειρισμό, αλλά δεν ενδείκνυται για racks χωρίς υποβοήθηση. Εγώ έτσι κι αλλιώς είχα αφιερώσει ένα ράφι της βιβλιοθήκης για να ξεκουράζονται οι καπνοσύριγγές μου. Οπότε, είχα έτοιμη την κάσα (το ράφι στην ουσία), που θα στήριζε τον εύθραυστο σκελετό που έφτιαξα. Ακόμα και αν κάποιος κολλήσει ένα τέτοιο rack σε μια βαρειά βάση, ώστε να είναι χαμηλό το κέντρο βάρους, η ευθραυστότητά του θα θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητά του. Οπότε, τέτοιου είδους κατασκευές καλό είναι να τοποθετούνται σε μέρη με τουλάχιστον μία σταθερή κάθετη επιφάνεια (πχ ακουμπώντας στον τοίχο ή μέσα στη βιβλιοθήκη).

-

Ιδού το φρούριο:





Αλλά και μια διαφορετική όψη. Το rack σε ευθεία γραμμή, ξεδιπλωμένο, έτσι ώστε να δείχνει την όποια μεγαλοπρέπεια μπορεί να έχει η συλλογή μου.



6 σχόλια:

Churchwarden είπε...

Mαγκιά μου να 'χω φίλους με μεράκι. Μπράβο!

Demetres είπε...

Thanx, Nugs. Θέλεις ένα κι εσύ?

Churchwarden είπε...

Too early for that, my boy. Thank you though, my friend.

Demetres είπε...

Εν καιρώ, λοιπόν. Νομίζω ότι ένα των επτά θέσεων θα είναι ό,τι πρέπει. Επιφυλάσσομαι.

vangelakas είπε...

πωπωωωω! Καλλιτεχνία!

Demetres είπε...

Να' σαι καλά, Βαγγέλακα. Κάπνιζε εν ειρήνη.