Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007
Αυτό είναι όντως αφιερωμένο
Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007
Ιδεώδης συνομιλητής απ' την ανάποδη
Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007
Ο William
Όλοι έλεγαν μια θλιβερή πως είχε ιστορία
Είχε στα μπράτσα του σταυρούς, σπαθιά ζωγραφισμένα,
Κι έλεγαν ότι τη γυναίκα αυτή είχε αγαπήσει
Τότε προσπάθησεν αυτός να διώξει από το νου του
Πολλές φορές στα σκοτεινά τον είδανε τα βράδια
Κάποια βραδιά ως περνούσαμε από το Bay of Bisky,
Στον Αιμίλιο Βεάκη
Ένα κοχύλι σκουλαρίκι έχεις στ'αυτί
Το 'να σου χέρι ανάλαφρα φύκια κρατά
Το «Union Jack» και το σπασμένο τουρκετί
Περαστική τώρα η Γοργόνα η τροπική
Ο κατασκότεινος βρέχει νερένιος ουρανός
Τοπίο σκωτσέζικο σκυλιά και κυνηγοί,
Γουίλλιαμ!... Γέλα στο βυθό φλεγματικά,
Ας ξαναγυρίσουμε στον William. Καπνίζει αδιάκοπα την πίπα του και δε μιλά πολύ. Στιγματισμένος από όλες τις απόψεις. Αγάπησε την εν λόγω καλλονή και αντί να στείλει λουλούδια και να τη βγάλει για φαγητό, την έκανε στίγμα ανεξάλειπτο. Κι αυτή χέστηκε πατοκόρφως. Πηδήχτηκε με τον ναύτη. Ο Καββαδίας αυτό το περνά λίγο στο ντούκου. Δεν το αναλύει. Και αυτό, διότι δε χρειάζεται ανάλυση. Ούτε κοινή είναι η καλλονή, ούτε αναίσθητη. Απλά είναι ασύμπτωτη με τον Εγγλέζο θερμαστή. Το θέμα μας είναι ο William. Αυτός βιώνει την ακράτητη και άγρια αγάπη. Αυτός και μόνον αυτός. Είναι αποκλειστικό συναίσθημα με κράτηση μιας θέσεως. Κατανοεί ότι δεν έχει νόημα να το συζητήσει με παροδικούς φίλους. Δε βρίσκει όφελος στο να ζητήσει τα ρέστα από εκείνη. Διότι, πολύ απλά, εκείνη δεν υπάρχει. Αγάπησε μια ανύπαρκτη, πλατωνική γυναίκα, την οποία ενσάρκωσε με το στανιό στη μορφή της. Αποφάσισε να το αντιμετωπίσει μόνος, λοιπόν. Αρνήθηκε να βάλει σκυλάδικα στο τέρμα. Μπορεί να μην του πέρασε καν από το μυαλό. Δεν μπόρεσε να γίνει "όμοιος" (αυτόν, Nugu, δεν μπορούμε να τον κοιτάξουμε με απαξίωση). Και κατέληξε στο ακατανόητο για τους υπόλοιπους συμπέρασμα. Εύστοχη η παρατήρηση του πλοιάρχου. Αν και νομίζω πως ούτε αυτός καταλαβαίνει.
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007
Αυτοσχεδιάζοντας
1 παλιά κάσα από κρασιά από ξύλο της πλάκας.
1 μικρή σανίδα από άλλη κάσα από κρασιά, επίσης από ξύλο της πλάκας
1 μπατζάκι από ένα παλιό τζην.
2 καρφιά
6 πινέζες
3 κορδόνια-χερούλια από τσάντες για ψώνια (αυτές των καταστημάτων δώρων)
11 ξυλόβιδες
Κόλλα
11 μεταλλικά πιαστράκια που βρήκα στην εργαλειοθήκη ξεχασμένα
Κόστος: εδώ γελάμε
Χρόνος κατασκευής: περίπου 1 ώρα
Διαδικασία:
Το τζην προστατεύει τις αγαπημένες μου καπνοσύριγγες σαν μαξιλαράκι και τα κορδόνια αποτελούν κάτι σαν stop, ώστε να μη γλιστρήσουν.
Ως κάτω ράφι, υφίσταται η κάτω πλευρά της ίδιας της κάσας. Έκοψα ένα κομμάτι τζην λίγο μεγαλύτερου εμβαδού από αυτό της επιφάνειας της κάτω πλευράς και το κόλλησα πάνω. Περίσσευε ένα τμήμα, το οποίο τύλιξα (ωσάν μπουρίτο) και κάρφωσα με δύο καρφάκια στις άκρες. Το μπουριτάκι αυτό παίζει τον ρόλο των κορδονιών του πάνω ραφιού. Ιδού:
Και μετά, καθόρισα ένα ύψος για κάθε ράφι και κάρφωσα σε ίσα διαστήματα με ξυλόπροκες κάτι μεταλλικά πιαστράκια που βρήκα στην εργαλειοθήκη κατά τύχη.
Το "πιαστράκι" είναι λίγο ασαφές, οπότε παραθέτω ένα κοντινό:
Χωρά μια χαρά στο ράφι της βιβλιοθήκης μου. Ιδού το rack γεμάτο:
Το καλό είναι ότι η κάσα που χρησιμοποίησα είχε έτοιμο ένα συρόμενο καπάκι. Και μου είχε περισσέψει ένα κομμάτι τζην. Οπότε, όταν θέλω να προφυλάξω τις πίπες μου από τη σκόνη ή τα απρόσεκτα χέρια, έχω λύση:
Έτσι έχω μια γωνιά αφιερωμένη στις πίπες και τους καπνούς μου. Και μου αρέσει πολύ να τις χαζεύω έτσι παρατεταγμένες, παρά να τις έχω στο συρτάρι.
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007
Η ιστορία του μικρού Δημητράκη
ΥΓ: Πριν λίγο καιρό γνώρισα τον μικρό Δημητράκη. Οι μνημονικοί μου νευρώνες αρνήθηκαν να τον δεχτούν. Έτσι αγγάρεψα του όρχεις μου.
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007
Συντήρηση καπνοσύριγγας I: Επιστόμια
Τα επιστόμια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα ακρυλικά και τα επιστόμια από εβονίτη (ή βουλκανίτη). Πιο απλά, μιλάμε για πλαστικό και ελαστικό υλικό αντίστοιχα. Τα ακρυλικά είναι γενικώς λιγότερο ευπαθή και δε χάνουν τόσο εύκολα τη λάμψη τους. Έτσι, δεν έχω και πολλά να πω για αυτά. Μέχρι στιγμής δεν είχα πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι όταν χρειαστεί να αποκαταστήσω τη λάμψη κάποιου ακρυλικού επιστομίου, ένα κιτ γνωστής εταιρίας (πχ Savinelli ή Brebbia) θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Τα μη ακρυλικά επιστόμια, όμως είναι πιο ευπαθή και σαφώς λιγότερο γυαλιστερά. Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα θαμπώσουν και, αν δεν τα προσέξεις, το χρώμα θα αλλοιωθεί. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της οξείδωσης. Δύο παράγοντες επισπεύδουν την οξείδωση. Το φως και το σάλιο. Για αυτό σκουπίζουμε αμέσως την άκρη του επιστομίου μετά το κάπνισμα (και κατά τη διάρκεια του καπνίσματος αν οι σιελογόνοι αδένες δουλεύουν με ζήλο). Κατά το καθάρισμα (μετά από κάθε κάπνισμα) με λίγο ελαιόλαδο και ένα πανάκι τρίβουμε ελαφρά το επιστόμιο (στη μικρή γωνία που σχηματίζεται στο σημείο που το button συναντά το κύριο μέρος του επιστομίου, κατά καιρούς χρησιμοποιήστε και λίγη οδοντόκρεμα). Και πάντα οι καπνοσύριγγες μακριά από άμεσο ηλιακό φως.
Οπότε, κρατάτε τα racks σε μέρος που δεν τα βλέπει ο ήλιος και ξοδεύετε 1 λεπτό παραπάνω όταν καθαρίζετε την πίπα μετά το κάπνισμα. Έτσι περιορίζεται η φθορά των επιστομίων.
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007
Επιλογή καπνοσύριγγας ΙΙ: ανεμπόδιστο ρεύμα αέρα
Μέσα στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια καλή πίπα είναι σωστά σχεδιασμένος αεραγωγός. Ζώντας στην Ευρώπη, έχουμε συνηθίσει στις πίπες που παίρνουν φίλτρο (συνήθως των 9mm). Οπότε είναι αδύνατον να έχουμε απόλυτα ανεμπόδιστο ρεύμα αέρα κατά το κάπνισμα, αφού έτσι και αλλιώς ο καπνός θα περάσει από το φίλτρο.
Παρενθετικά εδώ, να μιλήσουμε λίγο για το φίλτρο. Βλέποντας το χρώμα του μετά το κάπνισμα (και μετά από μια κουβέντα που είχαμε με τον Churchwarden), αποφάσισα ότι πρέπει να απαρνηθώ την ενδεχομένως σωστότερη μηχανική και κάποια πολύ όμορφα μοντέλα που δεν παίρνουν φίλτρο. Ως τώρα, έχω συνηθίσει να καπνίζω πίπες με φίλτρο. Τελευταία μου απόπειρα στο πεδίο του άφιλτρου ήταν μια κομψότατη BC. Μου φαίνεται ότι χωρίς φίλτρο θέλει περισσότερη προσοχή για να αποφύγει κανείς το κάψιμο της γλώσσας. Οπότε, λίγο η συνήθεια, λίγο το κάψιμο, βάλε και την επιθυμία για καθαρότερο κάπνισμα... η παλάντζα κλίνει υπέρ του φίλτρου. Με την παραδοχή αυτή συνεχίζουμε.
Το πρώτο ζητούμενο είναι η διατομή του αεραγωγού να είναι σταθερή καθ' όλο το μήκος του. Είστε, λοιπόν, εντός του καταστήματος και έχετε ήδη κοζάρει την καπνοσύριγγα που σας αρέσει. Χωρίστε το ξύλινο μέρος της πίπας από το επιστόμιο και βγάλτε το φίλτρο. Ύστερα εφαρμόστε πάλι καλά το επστόμιο στην πίπα και φυσήξτε ελαφρά μέσα στο μπωλ (τα χείλη σας να εφαρμόζουν στο χείλος του μπωλ - φανταστείτε ότι παίζετε τρομπέτα). Ακούστε τον ήχο που κάνει ο αέρας καθώς εξέρχεται του επιστομίου. Δεν πρέπει να σφυρίζει. Αν σφυρίζει, το πιο πιθανό είναι να μην είναι σταθερή η διατομή καθ' όλο το μήκος του επιστομίου. Και αυτό δεν είναι καλό.
Μπορείτε να κάνετε και το λεγόμενο "pipe cleaner test", αν θέλετε. Με την πίπα συναρμολογημένη και χωρίς φίλτρο, προσπαθήστε να περάσετε ένα μάκτρο από το επιστόμιο μέχρι τον πάτο του μπωλ. Αν περνάει άνετα, τότε ο αεραγωγός του επιστομίου είναι ευθυγραμμισμένος με αυτόν του shank. Αυτό είναι καλό. Το συγκεκριμένο τεστ έχει τόσο υποστηρικτές, όσο και επικριτές. Μην τρελαίνεστε αν η πίπα που ποθείτε δεν το περνάει, ειδικά αν είναι γυριστή.
Και τώρα πάμε σε ένα άλλο τμήμα που λέγεται mortise. Εκεί πρέπει να έχουμε πολύ καλή εφαρμογή του tenon. Καταρχάς, για να δούμε αν το tenon είναι πολύ μακρύ ή αν ο χώρος υποδοχής του φίλτρου δεν αρκεί, εξετάζουμε την πίπα στο φως με το φίλτρο εντός. Θέτουμε την καπνοσύριγγα με την πηγή φωτός απέναντι (η καπνοσύριγγα βρίσκεται ανάμεσα στην πηγή φωτός και τα μάτια μας). Κοιτάζοντας το σημείο εφαρμογής υπό διαφορετικές γωνίες (αλλάζοντας ελαφρά την κλίση της καπνοσύριγγας), αναζητάμε την ενδεχόμενη ύπαρξη "διαρροής φωτός". Είναι σαν μια μικρή χαραμάδα μεταξύ του επιστομίου και του shank, από όπου μπορεί να περάσει μια λεπτή δέσμη φωτός. Άριστη εφαρμογή συνεπάγεται μηδενική "διαρροή φωτός". Και αυτό είναι καλό. Δευτερευόντως, πρέπει να διαπιστώσουμε αν ο χώρος υποδοχής του φίλτρου είναι πολύ ευρύς. Πολύ απλά, κουνάμε ελαφρά την πίπα (like frape, you know?). Αν το κενό είναι μεγαλύτερο του κανονικού, θα ακούσουμε το φίλτρο να κουνιέται μέσα στο mortise. Αλλιώς, θα ακούσουμε μόνο τον ήχο από τα καρβουνάκια μέσα στο φίλτρο (ομοιάζει με τον ήχο που κάνει μια αλατιέρα σε παλινδρομική κίνηση). Σε περίπτωση που το φίλτρο φρακάρει στο tenon, δε θα διαπιστώσουμε κίνηση ακόμα και αν υπάρχει περισσότερο κενό απ' όσο πρέπει. Τότε, ο μοναδικός τρόπος να εξετάσουμε την ορθότητα της εφαρμογής είναι η χρήση μεζούρας ή χαρακακίου. Αποσυναρμολογούμε την καπνοσύριγγα, θέτουμε το φίλτρο εντός του επιστομίου και μετράμε το μήκος από την αρχή του tenon ως την άκρη του φίλτρου. Πρέπει η απόσταση αυτή να είναι ελάχιστα μικρότερη από το μήκος του mortise. Αυτό θα σημαίνει πολύ καλή εφαρμογή.
Αυτά τα ολίγα. Είχα καιρό να γράψω, διότι έλαβε χώρα πήξη τις τελευταίες μέρες. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα καταντήσω πολυάσχολος. Έχω αρκετά posts στα σκαριά και υπόσχομαι να επανέλθω δριμύτερος.
Keep on puffin'
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007
Μια παγκόσμια παρέα καπνιστών
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007
Μεταλλικός Εσπερινός
Εκ μακράς αποστάσεως φθάνει στ’ αυτιά μου σκληρή μεταλλική μουσική, της οποίας η έντασις αυξάνεται ταχύτατα, προερχομένη εκ της οδού Ιπποκράτους.Υποπτεύομαι πως κάποιος τρελλός χεβιμεταλλάς - γκαζοφονιάς έχει βαλει στην διαπασών την μουσική στο αυτοκίνητό του, έχει τερματίσει και το γκάζι και κατευθύνεται προς την οδό Πανεπιστημίου (και όποιον πάρη ο Χάρος με άλλα λόγια!). Πριν προλάβω να υποθέσω τα αναφερθέντα, καταφθάνει το τρελλό σαραβαλάκι και με μεγάλη περιέργεια προσπαθώ να παρατηρήσω τον οδηγό του. Διακρίνω εξ αποστάσεως έναν εκστασιασμένο μαυροφορεμένο μαλλιά να έχει αφεθή στην σκληρή μουσική των μεγαφώνων του αυτοκινήτου του και να παίρνη με τις πάντες την στροφή.
Η πρώτη μου σκέψις ήτο πως ορθώς υπέθεσα τα ανωτέρω (και όντως έτσι ήσαν τα πράγματα), μόνον που δεν είχα καταφέρει εξ αποστάσεως να παρατηρήσω μια σημαντική λεπτομέρεια, την οποία διέκρινα καθώς ο οδηγός περνούσε ακριβώς δίπλα μου κι εκ δεξιών μου:
Ο μαυροφορεμένος μαλλιάς ήτο πράγματι μαυροφορεμένος διότι φορούσε ράσο. Κι επιπροσθέτως, διετηρούσε αβρή και πλουσία γενειάδα και στο στήθος του δέσποζε μέγας σταυρός!!! Τα συμπεράσματα δικά σας…
Επισήμανσις πρώτη
Συμπαρασματικώς, αν υποθέσουμε πως οι κληρικοί μας διαβιούν κατ’ εντολάς Θεού,
τότε αν υπάρχει Θεός…
…ακούει σίγουρα μέταλ!
Ποιος ξέρει; Ίσως να καπνίζη και πίπα!
Οπότε ορθώς έπραξε κι ο προαναφερθείς πατήρ.
Επισήμανσις Δευτέρα
Μία ετυμολογική προσέγγισις του λήμματος Θεός, είναι η εξής:
Θεός, παρά το θέω = τρέχω (κινούμαι ταχέως).
Άρα λοιπόν, και πάλιν ο προαναφερθείς πατήρ έπραξε ορθώς, διότι ποιηθείς κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του δημιουργού του και προσπαθών παντοτε να του ομοιάζη, τρέχει κι αυτός ο δύσμοιρος με όσα μέσα διαθέτει! Μην το κατηγορούμε λοιπόν αδίκως τον χριστιανό!