Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Δύο "καινούριες" Jensen

Μεταχειρισμένες καπνοσύριγγες. Η διεθνής ορολογία είναι “estate pipes”. Για κάποιον καινούριο στο άθλημα ίσως είναι αδιανόητο το να καπνίζεις μια μεταχειρισμένη πίπα. Το κλασικό αντεπιχείρημα είναι ότι και τα μαχαιροπήρουνα στο εστιατόριο είναι μεταχειρισμένα. Παρ’ όλα αυτά τρως μια χαρά γνωρίζοντας ότι κάποιος τα έχει απολυμάνει. Κόντρα αντεπιχείρημα υπάρχει. Αν είχες την επιλογή, πληρώνοντας κάτι παραπάνω, να φας με ολοκαίνουρια μαχαιροπήρουνα, ίσως και να το έκανες. Από εκεί και πέρα η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει για ώρες.

Μία μεταχειρισμένη πίπα που προέρχεται από έμπιστο άνθρωπο (καταστηματάρχη, συγκαπνιστή ή και τα δύο) θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, καλώς αποκατεστημένη και ενδελεχώς απολυμασμένη. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, κατά πόσο είναι ανεκτή η ιδέα ότι κάποιος άλλος άνθρωπος την κάπνιζε πριν από εσένα. Με αυτό ως δεδομένο μπορεί κανείς να γλιτώσει αρκετά χρήματα. Τα δικά μου γούστα εξαρτώνται πάντα από την περίσταση. Σε γενικές γραμμές προτιμώ τις καινούριες καπνοσύριγγες. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορώ να δικαιολογήσω στον εαυτό μου την αγορά μιας μεταχειρισμένης. Πρώτον, πολύ ακριβές πίπες, τις οποίες θα μπορέσω να αγοράσω καινούριες στο μακρινό μέλλον. Γιατί, λοιπόν, να μη δοκιμάσει κανείς ένα καλό κομμάτι νωρίτερα και με λιγότερα χρήματα. Δεύτερον, ο συνδυασμός έντονης επιθυμίας αγοράς και οξείας αφραγκίτιδας. Τρίτον, πίπες που δεν μπορείς να βρεις πλέον σήμερα.

Τα δύο μου καινούρια αποκτήματα είναι δύο πολύ όμορφα, άφιλτρα smooth straight billiards. Πιο συγκεκριμένα, τα εξής:

Georg Jensen Granat 05

Georg Jensen Granat 35


Και τα καινούρια μου billards παρέα:


Αυτό που με τράβηξε στις συγκεκριμένες καπνοσύριγγες είναι η κομψότητά τους. Ειδικά η 35. Η μετάβαση από το shank στο επιστόμιο και η σταδιακή λέπτυνση μέχρι το bit είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών.

Το δεύτερο άρρητο επιχείρημα ήταν το birdseye. Οι κάτωθι φωτογραφίες μάλλον δικαιώνουν το «ολίσθημα».









Έχει γίνει όντως πάρα πολύ καλή δουλειά όσον αφορά στην αποκατάσταση. Δείχνουν πραγματικά σαν καινούριες:








Προς το παρόν έχω καπνίσει μόνο την 05. Τα συμπεράσματα περί καπνιστικής απόδοσης, λοιπόν, επισφαλή. Όπως και να έχει, και οι δύο μαζί μου κόστισαν λιγότερο από μία καινούρια αξιοπρεπή mid range. Μόνο και μόνο η κατοχή της 35 κάνει το εγχείρημα να αξίζει τον κόπο.

4 σχόλια:

Spyros Vlahos είπε...

Οι ... εμμονές σου να κάνεις περιουσία από πίπες συνεχίζουν, βλέπω.
Καλό κάπνισμα.

Demetres είπε...

Έτσι είναι. Και "τα πάθη πρέπει να είναι σεβαστά", συγκαπνιστή. Τα χρήματα είναι χαρτί έως ότου τα ανταλλάξεις με κάποιο αγαθό.

Smoke in peace

bluesb είπε...

Καλοκάπνιστες φίλε μου. Εύχομαι να τις απολαύσεις όσο και τις άλλες αγαπημένες σου.
Και φυσικά οι επόμενες να είναι πάντα πιο όμορφες και να καπνίζουν καλύτερα.
Με τιμή,
bluesb.

Demetres είπε...

Thanx, bluesb.

Nugs, αν αναφέρεσαι στην εμφάνιση, όντως ροκάρει. Αν προβλέπεις ότι ζεσταίνονται, παραδόξως, καπνίζουν σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.