Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Επιλογή καπνοσύριγγας ΙΙ: ανεμπόδιστο ρεύμα αέρα

Πριν αρχίσουμε, μία επισήμανση. Αγοράζουμε πίπες για να τις καπνίζουμε και όχι για να τις κοιτάμε. Οπότε, έχουμε κάθε δικαίωμα να ελέγξουμε μία υποψήφια προς αγορά πίπα όση ώρα θέλουμε και όσο εξονυχιστικά γουστάρουμε. Αν δε μας φτάνει να την κοτάξουμε απλώς στη βιτρίνα, δικαιούμαστε να τη δούμε στο φως, να αφαιρέσουμε το επιστόμιο και να εξετάσουμε το εσωτερικό της, να ψηλαφίσουμε τα έσω τοιχώματα του μπωλ κλπ. Αν είστε ψυχαναγκαστικοί, μπορείτε να έχετε μαζί σας και σύνεργα (φακό, μεγεθυντικό φακό κλπ). Δεν κάνω πλάκα. Από τη στιγμή που δίνετε τα χρήματά σας για ένα αντικείμενο, οφείλετε να το εξετάσετε πριν το αγοράσετε. Και κανείς πωλητής δεν μπορεί να σας το αρνηθεί.

Μέσα στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια καλή πίπα είναι σωστά σχεδιασμένος αεραγωγός. Ζώντας στην Ευρώπη, έχουμε συνηθίσει στις πίπες που παίρνουν φίλτρο (συνήθως των 9mm). Οπότε είναι αδύνατον να έχουμε απόλυτα ανεμπόδιστο ρεύμα αέρα κατά το κάπνισμα, αφού έτσι και αλλιώς ο καπνός θα περάσει από το φίλτρο.

Παρενθετικά εδώ, να μιλήσουμε λίγο για το φίλτρο. Βλέποντας το χρώμα του μετά το κάπνισμα (και μετά από μια κουβέντα που είχαμε με τον Churchwarden), αποφάσισα ότι πρέπει να απαρνηθώ την ενδεχομένως σωστότερη μηχανική και κάποια πολύ όμορφα μοντέλα που δεν παίρνουν φίλτρο. Ως τώρα, έχω συνηθίσει να καπνίζω πίπες με φίλτρο. Τελευταία μου απόπειρα στο πεδίο του άφιλτρου ήταν μια κομψότατη BC. Μου φαίνεται ότι χωρίς φίλτρο θέλει περισσότερη προσοχή για να αποφύγει κανείς το κάψιμο της γλώσσας. Οπότε, λίγο η συνήθεια, λίγο το κάψιμο, βάλε και την επιθυμία για καθαρότερο κάπνισμα... η παλάντζα κλίνει υπέρ του φίλτρου. Με την παραδοχή αυτή συνεχίζουμε.

Το πρώτο ζητούμενο είναι η διατομή του αεραγωγού να είναι σταθερή καθ' όλο το μήκος του. Είστε, λοιπόν, εντός του καταστήματος και έχετε ήδη κοζάρει την καπνοσύριγγα που σας αρέσει. Χωρίστε το ξύλινο μέρος της πίπας από το επιστόμιο και βγάλτε το φίλτρο. Ύστερα εφαρμόστε πάλι καλά το επστόμιο στην πίπα και φυσήξτε ελαφρά μέσα στο μπωλ (τα χείλη σας να εφαρμόζουν στο χείλος του μπωλ - φανταστείτε ότι παίζετε τρομπέτα). Ακούστε τον ήχο που κάνει ο αέρας καθώς εξέρχεται του επιστομίου. Δεν πρέπει να σφυρίζει. Αν σφυρίζει, το πιο πιθανό είναι να μην είναι σταθερή η διατομή καθ' όλο το μήκος του επιστομίου. Και αυτό δεν είναι καλό.

Μπορείτε να κάνετε και το λεγόμενο "pipe cleaner test", αν θέλετε. Με την πίπα συναρμολογημένη και χωρίς φίλτρο, προσπαθήστε να περάσετε ένα μάκτρο από το επιστόμιο μέχρι τον πάτο του μπωλ. Αν περνάει άνετα, τότε ο αεραγωγός του επιστομίου είναι ευθυγραμμισμένος με αυτόν του shank. Αυτό είναι καλό. Το συγκεκριμένο τεστ έχει τόσο υποστηρικτές, όσο και επικριτές. Μην τρελαίνεστε αν η πίπα που ποθείτε δεν το περνάει, ειδικά αν είναι γυριστή.

Και τώρα πάμε σε ένα άλλο τμήμα που λέγεται mortise. Εκεί πρέπει να έχουμε πολύ καλή εφαρμογή του tenon. Καταρχάς, για να δούμε αν το tenon είναι πολύ μακρύ ή αν ο χώρος υποδοχής του φίλτρου δεν αρκεί, εξετάζουμε την πίπα στο φως με το φίλτρο εντός. Θέτουμε την καπνοσύριγγα με την πηγή φωτός απέναντι (η καπνοσύριγγα βρίσκεται ανάμεσα στην πηγή φωτός και τα μάτια μας). Κοιτάζοντας το σημείο εφαρμογής υπό διαφορετικές γωνίες (αλλάζοντας ελαφρά την κλίση της καπνοσύριγγας), αναζητάμε την ενδεχόμενη ύπαρξη "διαρροής φωτός". Είναι σαν μια μικρή χαραμάδα μεταξύ του επιστομίου και του shank, από όπου μπορεί να περάσει μια λεπτή δέσμη φωτός. Άριστη εφαρμογή συνεπάγεται μηδενική "διαρροή φωτός". Και αυτό είναι καλό. Δευτερευόντως, πρέπει να διαπιστώσουμε αν ο χώρος υποδοχής του φίλτρου είναι πολύ ευρύς. Πολύ απλά, κουνάμε ελαφρά την πίπα (like frape, you know?). Αν το κενό είναι μεγαλύτερο του κανονικού, θα ακούσουμε το φίλτρο να κουνιέται μέσα στο mortise. Αλλιώς, θα ακούσουμε μόνο τον ήχο από τα καρβουνάκια μέσα στο φίλτρο (ομοιάζει με τον ήχο που κάνει μια αλατιέρα σε παλινδρομική κίνηση). Σε περίπτωση που το φίλτρο φρακάρει στο tenon, δε θα διαπιστώσουμε κίνηση ακόμα και αν υπάρχει περισσότερο κενό απ' όσο πρέπει. Τότε, ο μοναδικός τρόπος να εξετάσουμε την ορθότητα της εφαρμογής είναι η χρήση μεζούρας ή χαρακακίου. Αποσυναρμολογούμε την καπνοσύριγγα, θέτουμε το φίλτρο εντός του επιστομίου και μετράμε το μήκος από την αρχή του tenon ως την άκρη του φίλτρου. Πρέπει η απόσταση αυτή να είναι ελάχιστα μικρότερη από το μήκος του mortise. Αυτό θα σημαίνει πολύ καλή εφαρμογή.

Αυτά τα ολίγα. Είχα καιρό να γράψω, διότι έλαβε χώρα πήξη τις τελευταίες μέρες. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα καταντήσω πολυάσχολος. Έχω αρκετά posts στα σκαριά και υπόσχομαι να επανέλθω δριμύτερος.

Keep on puffin'

8 σχόλια:

Iordanis είπε...

Με αφορμή την καινούργια μου Alexander άρχισα και γω να ασχολούμαι με το θέμα "φίλτρο".
Αν και ΠΟΛΥ δύσκολα θα με τραβήξει από τις άφιλτρες shape 10 Castello μου (που προσφάτως έγιναν τρείς! :O)

Demetres είπε...

Καλοκάπνιστες, Jordan. Ξανασκέψου, όμως, τα περί φίλτρων. ;-)

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά μάλλον δεν έχεις γινει πολυάσχολος ακόμα :-)

Καλή συνέχεια στο blog.

Demetres είπε...

Κι όμως, με απογοητεύεις, ThinAir. Αν δεν είμαι τώρα ήδη πολυάσχολος, να δω πότε θα βρίσκω χρόνο να καπνίζω τις πίπες μου όταν γίνω.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ακριβώς ενοούσα. Σήμερα άναψα μια απολαυστική πίπα με 965 μετά από πέντε (5) ημέρες περιοριμένος σε κανένα γρήγορο τσιγάρο, επειδή δεν είχα χρόνο ή χώρο να καπνίσω χαλαρά μια πίπα. :-((

Demetres είπε...

To μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αλλά εμείς θα αντισταθούμε. Σε τελική ανάλυση, θα πέσουμε με μια καπνοσύριγγα στο χέρι!

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΙΠΑ ΚΑΠΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΑ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΙΑ ΠΑΛΙΟΠΙΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟΤΣΙΓΑΡΟ.

Demetres είπε...

Από αυτό που προτείνεις, μάλλον προτιμώ τα παλιοτσίγαρα. Το να καπνίζεις μια παλιόπιπα που δεν έχει καθαριστεί ποτέ, είναι σαν να καπνίζεις μια βουλωμένη εξάτμιση. Υπάρχουν καταπληκτικές και πολύ φτηνές μικρές πιπούλες για 10λεπτο κάπνισμα. Ή πίπες με μικρό μπωλ, με τις οποίες καπνίζεις άνετα για περίπου 25-30 λεπτά. Αυτές τις βρίσκω ιδανικές για καπνίσματα περιορισμένου χρόνου.